Компанії вважають поточний інвестиційний клімат в Україні несприятливим » Экономика | Ekonomist

Індекс інвестиційної привабливості України у другому півріччі 2021 року знизився до 2,73 бала за максимальних п’яти, показало опитування генеральних директорів компаній, проведене в рамках дослідження Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА) та юридичною фірмою «Василь Кіcіль та Партнери».

Як зазначається в повідомленні ЄБА, цей показник на 0,11 бала нижчий порівняно з першим півріччям і на 0,33 бала вищий за показник за аналогічний період 2020-го.

Більшість опитаних генеральних директорів членських компаній асоціації – 58% вважають поточний інвестиційний клімат несприятливим, цей показник знизився з початку року на 20%. Ще 35% респондентів назвали поточний інвестиційний клімат нейтральним. Лише 7% опитаних вважають інвестиційний клімат сприятливим порівняно з 6% у другій половині 2020 року.

При цьому 29% опитаних директорів помітили погіршення інвестиційного клімату в порівнянні з попередніми шістьма місяцями, а 57% переконані, що умови ведення бізнесу не змінилися. Тільки 14% відзначають покращення інвестклімату.

Щодо прогнозів, то 13% очікують на поліпшення інвестклімату в найближчі півроку (раніше – 25%). «Більшість, а саме 55%, все ще вважає, що інвестклімат залишиться незмінним у першому півріччі 2022 року. А ось 32% очікують подальшого погіршення ситуації (раніше таких було 17%)», — зазначили в ЄБА.

Водночас, 19% усіх опитаних вважають, що новим компаніям буде вигідно інвестувати в Україну протягом найближчих 6 місяців, а кількість респондентів, які з цим не згодні зросла – з 35% до 44%. Інші 37% опитаних не затруднюються.

Вказується, що у 83% компаній вакциновано понад половину співробітників, причому у 15% компаній вакциновано весь персонал. Ще в 16% бізнесу вакциновано від 25 до 49% персоналу і лише в 1% наших членських компаній вакциновано менше ніж чверть усіх співробітників.

Відповідно до релізу, розвиток бізнес-клімату, як і раніше, стримує слабка судова система (так стверджують 87% опитаних), високий рівень корупції (85%), а також тіньова економіка (76%). Цього року вперше до цього списку додався низький темп вакцинації населення – так вважають 50% директорів.

Серед позитиву бізнес-лідери виділяють співпрацю з МВФ та стабільний валютний курс, діджиталізацію державних послуг, валютне регулювання, запуск ринку землі та реформу містобудування.

Поліпшити у 2022 році інвестклімат могло б запровадження судової реформи, боротьба з корупцією, контрабандою, тіньовою економікою та тіньовою зайнятістю, усунення геополітичних загроз, створення передбачуваних та прозорих умов для роботи бізнесу, спрощення оподаткування та зменшення бюрократії, прискорення вакцинації.

Источник