Вчені розповіли, як швидкість ходьби може допомогти діагностувати деменцію

Мало хто взагалі знав, що ці речі пов'язані між собою.

Ні для кого не секрет, що з віком наші тіла природним чином сповільнюються. Наша травна система, відновлення м'язів, клітинний обмін шкіри і, так, навіть наш спосіб життя поступово стають трохи більш млявими, інформує Ukr.Media.

Нещодавно було опубліковано дослідження, в якому було зроблено висновок про те, що більш низька швидкість ходьби поряд з ознаками погіршення пам'яті може передвіщати деменцію.

Як хода пов'язана зі здоров'ям мозку?

Нове дослідження, в якому взяли участь майже 17 000 дорослих старше 65 років, показало, що люди, які щороку ходять приблизно на п'ять відсотків (або більше) повільніше і демонструють ознаки погіршення пам'яті, — більш схильні до розвитку деменції.

Ходьба — надзвичайно складне завдання, в якому задіяні кілька частин мозку, які об'єднують рівновагу, зір, слух, відчуття того, де ми знаходимося в просторі.

Зниження швидкості ходьби не обов'язково вказує на схильність до деменції. А деменція не означає автоматично зниження рухової активності.

Але все ж ближче до кінця життя багато людей з деменцією втрачають здатність ходити.

Деякі судинні фактори ризику (такі як гіпертонія, діабет і малорухливість) збільшують ймовірність розвитку у когось схильності до розвитку деменції.

Як зберегти здоров'я мозку в старості

Якщо ви стурбовані тим, що ви або ваша близька людина піддаються ризику розвитку слабоумства, майте на увазі, що є речі, які ми можемо зробити, щоб зберегти здоров'я нашого мозку в старості.

До них відносяться «середземноморська дієта», значна кількість вправ (як аеробних, так і силових), хороший нічний сон, значуща робота (не обов'язково оплачувана, просто привід щодня вставати з ліжка), когнітивна і соціальна стимуляція (яка постраждала під час COVID).

Крім того, підтримання артеріального тиску в оптимальному діапазоні (в ідеалі систолічний 130 або нижче) також може зменшити або відстрочити початок когнітивної втрати.

В цілому, ви повинні прагнути до здорового тіла і розуму. І при цьому у вас буде більше шансів уникнути зниження когнітивних функцій.

Источник