Волонтери вперше спробують евакуювати жителів «сірої зони» Харківщини

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today Із жителями населених пунктів, звідки вигнали окупантів, майже немає звʼязку.

У «сірій зоні» люди залишаються під обстрілами та без їжі, тому їм радять виїздити, щоб бути в безпеці й отримувати необхідну допомогу. 

Волонтери кількох фондів уже мають за плечима кілька успішних евакуацій на Харківщині. За Травень-червень через Печенізьку дамбу вдалося евакуювати близько 6000 людей. Це були жители окупованих територій: Куп’янська, Шевченкового, Ізюму, Балаклії, Вовчанська та навколишніх сіл. Тепер волонтери спробують вивезти людей із деокупованих населених пунктів, які знаходяться на лінії фронту, та з «сірої» зони. Перебування там найбільш небезпечне. Про це KHARKIV Today розповів один із координаторів зі складної евакуації Георгій Зейков. 

«Коли вони йдуть, коли їх вибивають, вони за собою знищують основну інфраструктуру критичну — це колодці, водонапірні вежі та все, що потрібно людині для якісного життя. Не всюди, але в основному. Плюс за будь-яких обставин на деокупованих територіях гуманітарна катастрофа, там нічого немає, воно або знищене, або захоплене, або зіпсувалося, тому що світла нема. У Старому Салтові люди воду дощову збирали, чого тільки не було. Потрібно працювати на деокупованих територіях. Як везти гуманітарний вантаж, везти його на деокуповану територію під обстрілами, чи вивезти звідти людей і годувати вже на території Харкова? Відповідь очевидна, набагато простіше допомагати цим людям тут, у Харкові, ніж там», — пояснив він.

Rescue.now відкрив кол-центр, де приймають та оброблюють заявки на евакуацію. Потім із заявками працюють щодо безпекового питання, перевіряють тих, кого треба вивезти.

«Можна спокійно і диверсійно-розвідувальні групи привезти. Складається список і з ним працюють. Інших способів немає», — поінформував один із координаторів зі складної евакуації.

Раніше повідомляли: «П’яні окупанти застрелили дітей». Ізюм просить про «зелені коридори»

Здебільшого заявки на евакуацію залишають родичі людей із деокупованих територій. Потім організатори виїзду звʼязуються з людиною, якій потрібна допомога.   

«Люди, котрі телефонують, у них дуже мало часу. Наші оператори швидко заповнюватимуть усе, що повʼязане з заявкою. Проблема в тому, що ці люди виходять у якийсь певний час, ловлять звʼязок, телефонують своїм родичам. Ми отримуємо заявку не від людини, яку потрібно евакуювати, а від родича. Тому що людина зазвичай про нас не знає, у неї немає звʼязку, інтернету, зв’язок з’являється у неї в полі десь, за десять кілометрів від селища. Родичі нам передають заявку та ми її актуалізуємо. Треба, звичайно, звʼязатися з цією людиною, телефоную-телефоную, поки не зʼявляється звʼязок. Актуалізація потрібна також, щоб зрозуміти, чи є там люди, які самі не можуть полишити цей населений пункт. Якщо там є інклюзія — підхід зовсім інший має бути. Ми маємо приїхати з носилками, інший ресурс підібрати, у нас є швидка, у нас є інший транспорт, який має приїхати та забрати цю людину», — повідомив Зейков. 

Один із координаторів зі складної евакуації зазначив, коли за людьми приїхали, то вони обовʼязково мають виїздити, у протилежному випадку — це буде провал, тому що на евакуацію беруть дозвіл. Вивезти можуть навіть невелику кількість людей, також привозять гуманітарну допомогу тим, хто не може евакуюватися.   

«Якщо десь три-чотири людини будуть поблизу, ми готові забрати. Проблема в іншому, що дозвіл має бути, потрапити на ці деокуповані території. Ми, якщо потрібно, привозимо ще «гуманітарку» туди, необхідно розуміти потреби, оскільки, можливо, є нетранспортабельні взагалі. Але їм потрібна їжа, медикаменти, підгузки, усе, що повʼязано з полегшенням їхнього життя», — поділився він.

Раніше повідомляли: На півночі Харківщини загарбники вбили восьмирічну дівчинку

Зейков додав, благодійний фонд співпрацює з обласною владою, щоб вивезти людей та запропонувати їм житло. Серед напрямків, за якими планують виїздити — Рубіжне, Перемога, Старий Салтів, Замулівка, Руські Тишки, Черкаські Тишки, Слатине, Прудянка, Борщова, Золочів (і прилеглі села), Руська Лозова і Байрак.

«Рубіжне та Байрак — небезпечні точки, під великим питанням, це «найсіріша зона», туди важко дістатися, можуть не пустити у будь-яку мить», — попередив Зейков. 

Заявки на евакуацію з деокупованих населених пунктів Rescue.now приймає за телефоном: 067 644 30 19. 

Джерело