Куди переведуть учнів та вчителів зі зруйнованих шкіл у Харкові

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today Чиновники рахують, у яких школах зможе початися навчальний процес 1 вересня.

На всіх територіях, де не йдуть активні бойові дії, Міністерство освіти і науки закликає до очного навчального процесу.

Про новий навчальний рік розповів міністр освіти і науки Сергій Шкарлет в ефірі національних телеканалів 22 червня. Навчання в закладах середньої освіти почнеться за традицією 1 вересня. Для Харківської області як прифронтової буде обиратися формат навчання окремо. Якщо до осені бойові дії не закінчаться, буде тільки навчання онлайн.

«Ми на сьогодні так само плануємо, що навчальний рік розпочинається 1 вересня для закладів загальної середньої освіти… Там, де йдуть активні бойові дії, там, де військові адміністрації приймуть рішення щодо неможливості розпочати очний освітній процес, там освітній процес буде дистанційним. На всіх інших територіях ми закликаємо до очного освітнього процесу», — пояснив він.  

За словами Шкарлета, до шкіл, де оберуть очне навчання, мають повернутися вчителі, щоби працювати офлайн. Там, де таке навчання визначать як небезпечне, вчителі зможуть викладати онлайн, навіть з-за кордону. 

«Вчителі не мають статусу держслужбовця і при цьому мають право працювати онлайн, якщо це передбачено освітнім процесом», — повідомив міністр.

Раніше повідомляли: В окупованій громаді Харківської області шукають школу, яку можна відкрити замість зруйнованої загарбниками

За планами МОН, учні та вчителі, чиї школи були зруйновані під час війни, будуть переведені до найближчих навчальних закладів.

«Жодна дитина не буде залишена поза межами освітнього процесу. Ті школи, які повністю зруйновані, діти мають бути влаштовані на навчання в найближчі школи. Ті викладачі, які були в зруйнованих або пошкоджених школах і не можуть продовжувати освітній процес у своїй школі, мають бути працевлаштовані в сусідніх школах або в школах там, де їм запропонують, у найближчому-найближчому досягненні. Жоден викладач і жодна дитина не буде оставлена поза межами процесу», — розповів Шкарлет.

Раніше повідомляли: Харківські школи відновлюватимуть у три етапи

Нагадаємо, у Харківській області в результаті обстрілів російськими окупантами було суттєво пошкоджено 186 шкіл, повністю зруйновано — 15. Формат навчання досі не визначений, оскільки бойові дії продовжуються. Якщо буде безпечно, діти підуть до школи, в іншому випадку навчання будуть проводити в онлайн-режимі. Наразі по області визначають, які школи зможуть прийняти дітей у новому навчальному році.

За час війни з області виїхала половина школярів, це майже 130 000 дітей у віці 6-17 років, половина з яких виїхала за межі України. Скільки учителів виїхали з Харківщини, такої інформації немає.

Джерело