Надійні способи вибрати стиглий та солодкий кавун без нітратів

Все дуже просто.

Офіційно кавуновий сезон починається з серпня. Але на ринках вже щосили ними торгують. Як же вибрати стиглий смачний кавун без "хімії" і нітратів?

Ні для кого не секрет: нечистоплотні продавці часто обманюють покупців — продають несолодкі, незрілі кавуни. Але, як виявилося, це дрібниці життя. У наш час почали продавати… підроблені кавуни! І не просто підроблені, а й шкідливі. Уявіть, що торговцю привезли нестиглі кавуни, а продати їх потрібно. Не викидати ж… в такому випадку продавець вколює в нього спеціальний барвник або Е 124, і кавун стає червоним. Ці барвники-канцерогени, які можуть стати причиною розвитку онкологічних захворювань, бронхіальної астми та алергії. Плюс для солодкості зазвичай додають цукровий розчин, інформує Ukr.Media.

Відрізнити "підроблений" кавун на око неможливо, але перевірити його на барвники можна вдома. Для цього відріжте шматочок м'якоті і занурте її в стакан з холодною водою. Якщо вода порожевіла — кавун підфарбований. У жодному разі не їжте його. Ви можете дуже сильно отруїтися. А чи є надійні способи вибрати хороший кавун? Так!

Зовнішній вигляд

Перше, на що слід звернути увагу, — тріщини, навіть якщо вони дуже маленькі. Продавець може запропонувати вам такий кавун дешевше. Але у жодному разі не погоджуйтеся. У кавун з тріщиною на шкірці могли потрапити небезпечні бактерії і паразити. Наприклад, кишкова паличка або лямблії. І якщо ви з'їсте такий кавун, то ризикуєте отримати харчове отруєння або паразитарну інфекцію. Пам'ятайте також, що не можна при покупці надрізати кавун, щоб переконатися, що він стиглий. Трикутник на шкірці — це відкриті двері для мікробів. Вони теж люблять солодке і в спеку дуже швидко розмножуються. Поки ви донесете кавун додому, всередині буде повно мікробів.

Вага і розмір

Хороший і стиглий кавун повинен бути великим, але при цьому легким! Тому що в процесі дозрівання його щільність зменшується, і він стає більш пухким. Якщо ж кавун маленький і важкий, значить, він ще не дозрів. У недозрілому кавуні міститься в 2,5 рази більше нітратів, ніж в стиглому. Тобто приблизно 200 мг на 1 кг кавуна. Небезпека нітратів в тому, що частина їх перетворюється в нітрити, які не дають гемоглобіну переносити кисень. Через це порушується обмін речовин, страждають центральна нервова система, імунітет, печінка. Особливо сприйнятливі до нітритів діти.

Шкірка

Шкірка у кавуна повинна бути гладкою і блискучою. Якість ягоди можна перевірити, якщо провести нігтем по шкірці. Якщо її верхній шар легко зніметься, значить кавун хороший. Якщо ні, значить він ще не дозрів. Тьмяна шкірка — ознака перезрілого кавуна, а значить, він втратив свої корисні властивості.

«Шрамик»

Багато хто вважає, що так звані «шрами» (коричневі сухі лінії) на кавуні — ознака поганого кавуна, який чимось подряпали. Насправді це не так. Ці "шрами" утворюються при дозріванні, коли кавун лежить на гілочках. І вони якраз свідчать про стиглість ягоди.

«Хвостик»

Вважається, що якщо у кавуна сухий хвостик — значить він дозрів. Насправді це не показник. Адже кавун могли зрізати недозрілі, а хвостик засох по дорозі. Тому звертайте увагу не на хвостик, а на перехід від нього до кавуна. Саме це з'єднання має бути сухим.

Пляма

При виборі кавуна зверніть увагу на пляму на боці. Вона з'являється, тому що саме на цьому місці кавун лежав при дозріванні. Якщо пляма велика і біла, значить кавун мерз, йому не вистачало сонця і тепла. Такий кавун несолодкий і напевно водянистий. Якщо ж пляма невелика і жовта, значить кавун стиглий.

Звук

Всім відомий спосіб — поплескати і постукати по кавуну. Дзвеніти буде зелений плід, а стиглий повинен звучати глухо. Правильно простукувати кавун потрібно так: покладіть його на долоню лівої руки, а правою робіть постукування зверху вниз, знизу вгору. Звук повинен віддаватися в лівій руці.

Источник