Будь-яке освітлення під час сну загрожує ожирінням і проблеми зі здоров’ям

Дослідження вивчало роль світла під час сну людини.

Дослідники з США дійшли висновку про те, що сон в приміщенні з будь-якими джерелами світла пов'язаний з ожирінням. Він також може спровокувати і інші серйозні проблеми зі здоров'ям, інформує Ukr.Media.

Навіть тьмяне світло нічника в кімнаті сплячого вночі людини збільшує ймовірність серйозних проблем зі здоров'ям в майбутньому. Вплив будь-яких джерел світла корелює з ростом ризику діабету, гіпертонії, а також ожиріння у чоловіків і жінок старшого віку, як показало дослідження вчених з північно-західного університету. Саме тому люди повинні прагнути спати в повністю темному приміщенні, і будь-які джерела освітлення повинні бути зведені до мінімуму.

Дослідження вивчало роль світла під час сну людини, торкнувшись здорових дорослих людей старше 20. Виявилося, що сон всього протягом однієї ночі з приглушеним освітленням на зразок працюючого екрану телевізора з вимкненим звуком вже збільшує рівень цукру в крові і інтенсивність серцебиття в умовах спеціальної сомнологічної лабораторії. Зростання серцебиття, як зазначалося в ході інших досліджень, є одним з факторів ризику серйозних проблем з серцем і навіть передчасної смерті. А підвищення рівня цукру в крові — прояв резистентності до інсуліну, що приводить до діабету другого типу.

Навіть приглушене світло що проходило через закриті зіниці і порушувало сон у молодих дорослих людей, хоча вони і спали з закритими очима, як розповіли вчені. На їхню думку, навіть незначні джерела світла створювали дефіцит як довгого, так і короткого сну, який є критично важливою фазою для процесу оновлення клітин в організмі.

Источник