У вухо потрапила комаха: що робити?

Що робити в такому випадку і як уникнути серйозних наслідків для здоров'я?

Комахи можуть по-справжньому зіпсувати літо. Мошки, комарі і мухи найбільш активно атакують регіони з вологим кліматом. Вони можуть не давати нам спати, дзижчати цілий день в кімнаті і сідати на харчові продукти. Але головна небезпека полягає в тому, що одна з дрібних комах може потрапити людині в вухо. Що ж робити в такому випадку і як уникнути серйозних наслідків для здоров'я?

Як зрозуміти, що у вухо потрапила комаха?

Про те, що у ваше вухо щось залетіло, буде не важко здогадатися. В першу чергу ви почуєте шум, гудіння, у вас з'являться неприємні і часом хворобливі відчуття, свербіж. У деяких випадках комаха може вилетіти самостійно. Якщо ж цього не відбулося, то у людини виникне закладеність вуха, вона стане погано чути. У постраждалого почне крутитися голова, його буде нудити. Найчастіше вухо опухає, оскільки комаха буде кусати вас, інформує Ukr.Media.

Що робити?

Геть паніку

Якщо у ваше вухо потрапила комаха ні в якому разі не потрібно панікувати. Так ви тільки погіршите ситуацію. Пам'ятайте, що нічого страшного не відбудеться, якщо ви своєчасно зробите всі необхідні заходи.

Потрясіть головою

У більшості випадків мошки не залітають занадто далеко, тому можна спробувати потрясти головою або пострибати, тоді вона вилетить сама.

Світло

Якщо попередній спосіб не допоміг, можна спробувати відігнати комаху за допомогою світла. Для цього прийміть сидяче положення і направте в вухо світ яскравої лампи або ліхтарика. Не тримайте предмет занадто близько до вуха, щоб дати можливість мушці вибратися.

Рідина

У випадках, коли комаха забралась далеко і на неї не діє світло, то вам залишається застосувати рідину. Для початку візьміть перекис або борний спирт. Ще відмінно підійде одна з олій, наприклад, камфорна або рослинна. Потім ляжте на бік, щоб травмоване вухо залишалося зверху. Кілька крапель обраної рідини закапайте у вухо. Після цього нахиліть голову в іншу сторону, щоб комаха витекла разом з рідиною.

Чого не можна робити?

Коли людям комаха потрапляє у вухо, то першим ділом багато хто намагається витягнути її механічним способом. Але фахівці попереджають, що використання голок, шпильок та інших подібних до них предметів, може пошкодити барабанну перетинку і ви оглухнете.

Якщо у вас не виходить самостійно витягти комаху, то краще звернутися до лікаря.

Источник