Країна-терорист. Удар Росії по ТЦ у КременчуціСюжет

Країна-терорист. Удар Росії по ТЦ у КременчуціСюжет

У Кременчуці внаслідок ракетної атаки РФ загинули десятки мирних українців

Тіла більшості загиблих в Амсторі невідомі, оскільки сильно обгоріли, повідомили у МВС.

  У Кременчуці Росія завдала ракетного удару по торговому центру, внаслідок чого загинули, щонайменше, 20 людей, ще десятки вважаються зниклими безвісти. Це лише один із епізодів російської кампанії ракетного терору проти мирних українців, що посилився останніми днями — за чотири дні РФ випустила по Україні понад 130 ракет.   На цьому тлі почастішали заклики визнати Росію країною-спонсором тероризму. Перший крок до цього вже зробив Сенат США кількома днями раніше. Такий статус остаточно ізолює Росію, як це вже сталося з Іраном, КНДР, Сирією та Кубою. Кореспондент.net розповідає подробиці.

 

Що відомо про удар по Кременчуку

  27 червня збройні сили Росії завдали ракетного удару по торговому центру Амстор у місті Кременчук Полтавської області. Будівля ТЦ повністю зруйнована. За даними голови МВС Дениса Монастирського, наразі знайшли тіла 18 загиблих, ще 21 особа вважається зниклими безвісти.   «Частина з них може бути з цих 18 жертв, які вже знайдені. Оскільки тіла більшості невідомі через те, що вони сильно обгоріли. Тому цифри ще не остаточні», — зазначив міністр на брифінгу 28 червня.

Рятувальники й досі працюють на місці чергового терористичного акту Кремля проти українців. У торговому центрі, як повідомляє влада, могли перебувати понад тисяча людей. Частина залишила приміщення після оголошення повітряної тривоги.   «Наразі можемо сказати про розбір 60 відсотків завалів цього торговельного центру. Тому цифри щодо жертв ще не остаточні. Рятувальники намагатимуться розібрати завали до завтрашнього ранку, тоді буде відома остаточна кількість загиблих», — додав голова МВС України.   Монастирський зазначив, що всього внаслідок ракетного удару по Амстору 59 осіб отримали поранення, з яких 25 людей госпіталізовано. На жаль, одну з них врятувати не вдалося і вона померла в лікарні.   Міністр додав, що знищений окупантами ТЦ є виключно цивільним об’єктом. У Росії зараз офіційно називаються версії, що суперечать одна одній: торговельний центр був військовим об’єктом; будівля була порожньою і вогонь на неї перекинувся зі складу боєприпасів; фейк ЗСУ з підкинутими тілами.   «Тут ніколи не розміщувалися ні збройні сили, ні інші військові формування. Тут немає бункерів та складів зі зброєю, тут нічого такого, що загрожувало б комусь із військових, тому це прицільне влучення саме у цивільний об’єкт», — сказав він.

Пізніше в Офісі президента повідомили, що загинули 20 людей і було отримано понад 40 заяв про зниклих безвісти.   «Сотні рятувальників, патрульні, нацгвардійці та цивільні витягають з-під завалів людей. Рятувальна операція триває», — сказав заступник голови ОП Кирило Тимошенко.   На Полтавщині оголосили триденну жалобу. Десятки людей несуть квіти до імпровізованого меморіалу біля ТЦ на честь загиблих.   Друга ракета у Кременчуці потрапила до автомобільного заводу Кредмаш за кілька хвилин до Амстора. На цьому підприємстві того дня працювало близько ста осіб, але на момент ракетного удару їх зміна вже закінчилася.

Країна-терорист. Удар Росії по ТЦ у КременчуціСюжет

Наслідки ракетного удару російських окупантів по заводу у Кременчуці

 

Хто завдав ракетного удару по Кременчуку

  За даними Монастирського, вже встановлено перші імена російських льотчиків, які завдали ракетних ударів по Кременчуку.   «Аналітики СБУ та Нацполіції встановили, який саме полк авіації вчинив цей злочин. І вже є перші імена льотчиків, які злітали на Ту-22», — сказав він.   За даними Командування Повітряних сил, ракети Росія випустила з далеких бомбардувальників Ту-22М3. Літаки злетіли з аеродрому Шайківка, а пуски здійснювалися з Курської області.   За даними волонтерської спільноти інтернет-розслідувачів InformNapalm, це льотчики 52 гвардійського авіаполку. Вони належать до в/ч 33310 (Калузька обл., н.п. Шайківка). На озброєнні саме цього важкого бомбардувального авіаполку стоять ракети Х-22 ТРЦ Ту-22М3, які стріляли.      

Росія має бути визнана спонсором тероризму

  Ракетний удар у Кременчуці вже засудили західні лідери, зокрема Великої Британії, Франції, посол США в Україні, а Рада безпеки ООН скликає спеціальне засідання.   Лідери країн G7, які перебувають на спільному саміті в Німеччині, підкреслили, що всі винні за ракетний удар Кременчука відповідатимуть.   Позицію глав Німеччини, США, Канади, Франції, Британії, Італії та Японії було оприлюднено на офіційному акаунті саміту в Ельмау у Twitter.   «Ми, лідери G7, рішуче засуджуємо мерзенний напад на торговий центр у Кременчуці. Ми разом з Україною оплакуємо безневинних жертв цієї жорстокої атаки. Невиборні напади на мирних жителів є військовим злочином. Президент Росії Путін та інші винні будуть притягнуті до відповідальності», — йдеться у повідомленні.   Бити ракетами по цивільних об’єктах можуть лише відморожені терористи, для яких не повинно бути місця на землі, заявив президент України Володимир Зеленський.   «І це не помилкові влучення ракет до дитсадків, шкіл, ТРЦ, житлових будинків, це прораховані удари окупантів. Росія має бути визнана державою-спонсором тероризму. Світ здатний, а отже, повинен зупинити російський терор», — сказав він.   Комітет Сенату США з міжнародних відносин схвалив резолюцію про включення РФ до списку країн, які підтримують тероризм, ще минулого тижня.   «Немає сумнівів у тому, що Росія на чолі з Володимиром Путіним є державою-спонсором тероризму. Те, що він зробив, наказавши йти на Україну, було терористичним актом. Він військовий злочинець, і на ньому лежить відповідальність за кожен злочин, який було скоєно від його імені», — заявив в інтерв’ю Голосу Америки Джеймс Ріш, сенатор-республіканець.   Остаточне рішення про визнання Росії державою, яка спонсорує діяльність терористів, у зв’язку з повномасштабним вторгненням на територію України, має бути ухвалено адміністрацією Джо Байдена.   Згідно з визначенням Держдепу США, держава-спонсор тероризму — це країна, яка неодноразово надавала підтримку актам міжнародного тероризму. Вперше такий список було складено Держдепом США 1979 року. Наразі до списку внесено чотири держави: Куба, Північна Корея, Іран та Сирія.   Санкції, які накладаються на такі держави, включають обмеження на отримання допомоги від США, заборону на експорт і продаж продукції оборонного призначення, заходи контролю за експортом товарів подвійного призначення, різні фінансові та інші обмеження.   Крім цього, США можуть запровадити проти такої держави додаткові санкції, відмовити в економічній допомозі та зняти дипломатичний імунітет із представників країни. А члени сімей жертв терактів отримують право звертатися за компенсацією до судів США.      

Реакція соцмереж на ракетний удар по Кременчуку

 

 

Джерело