Канцлер Австрії — про коридори у Чорному морі: Словам путіна ніхто не довіряє, потрібні гарантії

Словам президента рф володимира путіна про безпечність коридорів у Чорному морі для вивезення зерна з українських портів довіри немає, потрібні міжнародні гарантії.

Про це заявив федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер на фестивалі цифрових технологій та медіа "4Gamechangers" у Відні, передає власний кореспондент Укрінформу.

"путін заявив, що готовий гарантувати ці коридори (коридори у Чорному морі для експорту зерна з українських портів – ред.) Зустрічна вимога до України – вони повинні прибрати морські міни біля Одеси. Але це, звичайно, абсурд, адже ніхто не довіряє путіну у нинішній воєнній ситуації. Україна виходить з того, що як тільки вони приберуть міни, ВМФ росії скористається нагодою, щоб захопити Одесу. І тому потрібні гарантії. Це дуже важливо", — заявив канцлер.

Він зазначив, що продовольча криза, яка назріває у світі, пов’язана з тим, що українські порти у Чорному морі заблоковані російським військово-морським флотом. ООН і Туреччина долучені до розблокування цих портів, при цьому Анкара готова відправити військові кораблі для гарантування безпеки цих коридорів та запобігання їх використання росією для нападу на Одесу.

"Туреччину визнає як Україна, так і росія. І Туреччина вже заявила про готовність надати гарантії, це означає відправити турецькі ВМС у Чорне море з метою забезпечення цих гарантій безпеки для України, щоб російський ВМФ не скористався прогалинами у безпеці", — сказав Негаммер.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала неспровоковане військове вторгнення в Україну та продовжила війну, що розпочату у 2014 році. В результаті бойових дій в українських портах виявилися заблокованими понад 20 мільйонів тонн українського зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Источник