Про завдання під час воєнного стану, кількість злочинів та можливе вторгнення з території Білорусі, — розповів керівник Нововолинської поліції Олег Бончак | Новини Нововолинська

Про завдання під час воєнного стану, кількість злочинів та можливе вторгнення з території Білорусі, - розповів керівник Нововолинської поліції Олег Бончак | Новини Нововолинська

Від початку вторгнення росії на територію України поліція перейшла на посилений режим роботи, у правоохоронців з’явилось чимало важливих завдань – дотримання режиму комендантської години, посилення патрулювання території обслуговування та служба на блокпостах.

Нового керівника Нововолинського відділення поліції Олега Бончака було представлено 2-го лютого, лише за декілька тижнів до війни. БУГ завітав до очільника, аби поспілкуватись про зміни у режимі роботи та першочергово поставленні завдання для контролю безпеки міста.

Як розповів Олег Бончак в інтерв’ю, у зв’язку із запровадження воєнного стану – посилилась кримінальна відповідальність, тому злочинів на території Нововолинської громади стало значно менше. Банальна крадіжка у супермаркеті зараз вважається за тяжкий злочин, за який передбачено від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Водночас і свідомість громадян значно змінилась, чимало охочих одразу записались до лав територіальної оборони та протягом усього часу спільно з правоохоронцями допомагають нести службу по патрулюванню території.

Нині спостерігається дефіцит пального, проте для здійснення роботи поліції його вистачає, запевняє начальник.

Ще однією зміною під час воєнного стану, стало те, що правоохоронні органи перестали виїжджати на виклики за фактом природної, не насильницької смерті молодих людей. Якщо цей факт підтвердили у швидкій чи сімейний лікар.

“Процес трішки спростився, поліція залучається, коли медичний працівник уже встановлює можливі ознаки насильницької смерті. Якщо ж особа мала хронічні захворювання – правоохоронці не виїжджають”, – додав Олег Бончак.

Щодо вилучення автомобілів на потреби ЗСУ, зазвичай це рішення приймають певні військові адміністрації. Транспортні засоби за фактами ДТП, а також ті, які мають підробку свідоцтв про реєстрацію та ознаки перебиття номерних агрегатів – є речовими доказами у кримінальному провадженні, тому можливості передання таких автомобілів немає.

За період воєнного стану на підставі документів, які надавали військові частини, поліція Нововолинська передала на потреби армії більше 10-ти транспортних засобів.

Олег Бончак також розповів про перші тижні роботи на новому місці. Так, як до території обслуговування, окрім міста, належать також ближні села. Відповідно, працівники Нововолинського відділення поліції забезпечують належне реагування, розслідування та розкриття злочинів на території всього Іваничівського району.

“Щодо високого рівня злочинності в Нововолинську у порівнянні з іншими містами області – я не помітив. Можливо війна повпливала на даний процес, адже зменшення злочинів фіксується. Немає чогось, що поліція не змогла б вирішити та не забезпечити виконання покладених функцій”, – зазначив очільник.

Стосовно загрози наступу ворога з території Білорусі, правоохоронці наголошують отримувати інформацію лише з офіційних джерел. Паніки серед працівників відділення поліції немає, адже вони готові виконувати поставленні завдання задля безпеки мешканців громади, частина з них уже охороняє північний кордон.

Більше дивіться у відеоінтерв’ю з начальником Нововолинського відділення поліції Олегом Бончаком.

Джерело