10 липня – Самсонів день, Самсон-сіногній: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні дівчатам не можна довго дивитись у дзеркало – можна зіпсувати свою красу.

Більшість народних свят на Русі є результатом химерного переплетення язичницьких дохристиянських вірувань і обрядовості церковних традицій, інформує Ukr.Media.

Одним з таких по праву вважається свято Самсон-сіногній. Воно випадає щороку на 10 липня. Церквою в цей день вшановується пам'ять Преподобного Сампсона Странноприїмця.

Прізвисько Сіногній, день придбав завдяки погоді: в цю пору зазвичай йшли сильні проливні дощі, завдяки чому скошена раніше в сільськогосподарських цілях трава під відкритим небом починала швидко гнити.

Історична довідка

Святий Самсон є дуже шанованим християнським святим, так як його життєвий шлях представляє приклад абсолютного милосердя, жертовності і безмежної всепрощаючої любові до людей.

Святий Самсон народився на стику 5-6 ст. н. е. в Римі. Він походив зі знатної патриціанської сім'ї і ще в дитинстві отримав прекрасну освіту. Коли юнак подорослішав він вибрав для себе професію лікаря. Він однаково охоче брався лікувати будь-кого, навіть якщо у пацієнта не було можливості заплатити за його працю.

Після смерті батьків, Самсон роздав все багатство, яке дісталося йому, на благодійність і оселився в простій хатині на околицях Константинополя, де продовжував невтомно практикувати, силою молитви лікуючи будь-які недуги.

Слава про майстерного лікаря-чудотворця швидко досягла імператорського палацу і Самсона запросили в особисті покої імператора Юстиніана, який правив тоді Візантійською імперією. Той сильно захворів і уві сні до нього прийшов ангел і сказав, що його недугу зможе зцілити лише Самсон-лікар.

І дійсно, святий помолився біля ліжка володаря, поклав на нього руки і на ранок Юстиніан вже був повністю здоровий. На знак подяки за лікування імператор повелів побудувати в столиці странноприїмний будинок, яким святий Самсон завідував до своєї смерті в глибокій старості. Де до останніх днів не переставав допомагати людям.

Народні традиції та обряди

10 липня — традиційна пора для сінокосу. Від кількості запасеного на зиму корму залежало благополуччя домашньої худоби, а значить і подальше прогодування всієї родини. Тому незважаючи на дощ, народ на Самсона-сіногнія весь день, з раннього ранку проводив в роботі на полі.

Чоловіки скошували траву, а жінки і діти (залежно від погоди) або складали її на снопи під навіси, або просто розкладали на землі для просушування.

З раннього ранку люди молилися святому Самсону, щоб в цей день їх минув дощ, і вони могли плідно попрацювати.

Також в цей день було прийнято водити до священиків коней, щоб ті окропили тварин святою водою, виганяючи можливу порчу, або пристріт.

Повір'я та прикмети

  • Якщо в цей день дощ почався ще затемна — тиждень буде лити не перестаючи;
  • Якщо скошена трава біля коріння зелена — вродить гречка, жовта або коричнева — буде рясний урожай рису;
  • Хмари з півночі пливуть — до посухи, із заходу — до грози;
  • Березка з ранку листя закрила і не відкриває — скоро буде гроза;
  • Якщо в ніч на Самсона зірки яскраво видно-майбутній день буде ясним, небо темне — піде дощ.

Источник