9 липня — Давид Суничник: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні добре свататися, робити пропозицію, зізнаватись у почуттях, ходити на побачення, починати спільне життя, планувати весілля.

Народні свята традиційно являють собою дивовижний синтез древніх слов'янських вірувань і обрядностей церковного укладу, інформує Ukr.Media.

Одним з таких прикладів є Давид Суничник. Воно святкується щороку 9 липня. Православна церква в цю пору вшановує пам'ять Преподобного Давида Солунського (Солунікійського).

Прізвисько "Суничник" в народі день отримав за те, що в цей час починалися традиційні жнива по збору суниці.

Історична довідка

Святий Давид народився на території Месопотамії (суч. Ірак) близько 455 р. н. е. в родині небагатих ремісників. З раннього дитинства, його віддали в служіння в місцевий храм, де крім господарських справ, хлопчик навчався грамоті і Слову Божому. Подорослішавши, Давид переїхав до Фессалоніки (старослов'янською Солунь. Суч. Греція) і став послушником, а потім і ченцем Кукулатського монастиря.

В якості послуху, святий Давид три роки провів на мигдальному дереві, після чого знайшов особливу духовну силу і перебрався в окремо побудовану від монастиря хатину, де і прожив наступні сім десятиліть до смерті.

За суворе і благонравне відлюдницьке життя, повне поневірянь і випробувань, Господь нагородив святого Давида даром прозріння. Старець міг бачити майбутнє і здійснювати різні чудеса. З хатини де жив святий, ночами виливалося дивно яскраве світло, що омолоджує старих і зцілює тілесні недуги.

Щоб доторкнутися до нього в монастир приходили стражденні з усіх відомих на той час християнських земель.

Перед самою смертю, святий Давид перервав відлюдницьку аскезу і відправився до тодішнього візантійського імператора, щоб передати прохання від жителів Фессалонік про перенесення в їх місто адміністративного центру.

Поставши перед імператором, святий розпалив на долоні вугілля, та так і тримав його в стислому кулаці, поки не отримав згоди на своє прохання. Повернувшись з позитивною відповіддю, він помолився, попрощався з братією і спокійно відійшов в інший світ.

Народні традиції та обряди

На Давида Суничника було заведено збирати не тільки "дику полуницю", а й різноманітні лікувальні коріння і трави. Вважалося, що в цю пору рослини особливо соковиті, а отримане з них зілля і відвари будуть володіти підвищеними цілющими властивостями.

Якщо жінки і діти 9 липня поголовно попали в ліс по трави і ягоди, то для чоловіків наставала пора заготовлювати дрова на зиму. Зазвичай вони збиралися в артілі по 4-6 чоловік і цілий день рубали дерева і вивозили з лісу на возах вже зрубані стовбури.

Повір'я та прикмети

  • Якщо в цей день дощитиме, то все літо буде холодним;
  • 9 липня жарко і на небі ні хмарки — перші гриби з'являться в лісі тільки восени;
  • Миші суху траву біля будинку погризли — сінокіс буде поганим, а молоко зі скошеної трави гірким;
  • Суниця достигла — овес садити вже пізно;
  • Собаки з ранку виють, а півень часто і голосно кукурікає — до полудня вибухне гроза;
  • Урожай суниці великий — зима буде ранньою і холодною;
  • Розсада вологу добре втягує — найближчі дні будуть сонячними і сухими;
  • Вода вранці в колодязях каламутна і тванню смердить — чекайте скоро дощів на тиждень.

Источник