13 липня — Дванадцять апостолів: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна з світанку і до заходу сонця лягати спати, інакше своє щастя та удачу разом із ним проспите.

Часто основою для свят на Русі ставали не тільки дохристиянські культурні звичаї, а й традиційні православні пам'ятні дні вшанування пантеону святих. Не втрачаючи своєї релігійної суті, вони набували значення всенародних подій, формуючи нову культурну ідентичність народу, інформує Ukr.Media.

Одним з важливих подібних свят можна назвати «День 12-ти апостолів». Воно відзначається щорічно 13 липня і було присвячене пам'яті дюжині особистих учнів Христа.

Історична довідка

Апостолами називали перших 12 учнів Христа, які повірили в нову віру і присвятили все своє життя просвітництву людства через поширення світлих ідей і завітів християнства.

Життя апостолів не можна було назвати спокійним і благополучним: вони завжди перебували в дорозі ніде не затримуючись довго, постійно зазнавали всілякі глузування і муки, і в переважній більшості випадків, подібно вчителю, прийняли жорстоку смерть від рук кровожерливих язичників.

Апостолів Христа звали: Петро, Андрій, Матвій, Яків Алфєєв, Симон (Павло) Зілот, Яків Заведєєв, Варфоломій, Тадей (Юда Яковль), Іоанн, Пилип і Фома.

У цьому списку немає Іуди з Каріота, який зрадив Христа за 30 срібників (чиє місце біля Спасителя зайняв апостол Матфій). Хоча Христа зраджував не тільки Юда: апостол Петро також публічно триразово відрікся від учителя (обидва вони пізніше щиро розкаялися).

Але Петро відрікався від Христа в нападі страху за власне життя і зміг покаятися Христу особисто до розп'яття і отримати від того прощення. Іуда ж свідомо продав Сина Божого на страту, за що пізніше повісився на дереві під вантажем моральних мук.

Народні традиції та обряди

13 липня на Русі відзначали середину літа — верхівку. Люди одягали яскравий ошатний одяг і з раннього ранку йшли на сінокіс. Після роботи влаштовувалися різноманітні святкові гуляння з застіллям аж до самого ранку.

Молодь близько півночі майструвала солом'яне опудало на палиці, що символізує остаточні проводи весни, наряджала його в святковий одяг з стрічками і великим червоним намистом і проносила його по вулицях рідного селища. Процес супроводжувався піснями, танцями і веселими коломийками. Коли процесія обходила всі вулиці опудало кидали в річку або палили.

Також на Дванадцять апостолів в народі було прийнято варити і фарбувати дюжину яєць. Вони вважалися святковим частуванням і лунали серед сусідів і дітей.

У церквах в цей час ставили дюжину поминальних свічок і молилися про благополуччя рідних і близьких.

У цей день не можна було кип'ятити воду, замітати поріг і мити посуд. Вважалося, що таким чином в будинок залучиться нечиста сила.

У цей день будь-які двері після полудня і до самого ранку ніхто не замикав, а злодійство на Дванадцять апостолів, вважалося в дюжину разів більш тяжким гріхом.

Повір'я та прикмети

  • З ранку рясна роса випала — весь день до заходу буде сонячно і жарко. Роси мало — до полудня почнеться дощ;
  • Чим більше в лісі кує зозуля — тим довше триватимуть теплі дні;
  • Вівці по лузі носяться і бекають — до дощу;
  • Хмари низько і нерухомо на небі висять — ввечері буде сильний дощ;
  • Собака вранці виє, і півень голосно кукурікає — через кілька годин почнеться гроза.

Источник