Скільки закладів вищої освіти пошкодили окупанти на Харківщині

Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today Майже всі заклади вищої освіти тією чи іншою мірою пошкоджені.

Міністр освіти та науки України рекомендуватиме почати навчання у Харкові в дистанційному режимі.

У Харкові через війну пошкоджено 21 заклад вищої освіти з 24-х. Під обстріл потрапив кожний дитячий садок, школа, профтехзаклади та коледжі. Про це повідомив в національному телемарафоні міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет, який 13 липня перебуває з робочою поїздкою у Харкові.

«У мене сьогодні дуже важливе, проте дуже сумне відрядження до Харкова, який щоденно піддається обстрілам, ракетним, бомбовим атакам. Взагалі враження жахливе, адже район Салтівка — це 300 000 мешканців, майже зруйнований. З 24 закладів вищої освіти 21 пошкоджений. Дитячі садочки, школи, профтехзаклади, коледжі — жоден об’єкт взагалі не уникнув ударів ворожої агресії», — сказав Шкарлет.

Нагадаємо, у Харкові окупанти влучали по корпусам ХНУ ім. Каразіна, НТУ «ХПІ», Педагогічному університету, не один раз — по території Харківської зооветакадемії (тепер ДБТУ), університету сільського господарства, дуже постраждав аерокосмічний університет.

Як зазначив Шкарлет, новий навчальний рік почнеться з урахуванням безпекової ситуації в кожному регіоні та територіальній громаді. Сьогодні рівень безпеки щодо перебування в закладах освіти кожної громади перевіряють спеціальній комісії, до складу яких входять представники Державної служби з надзвичайних ситуацій, місцевих тергромад та військових адміністрацій. Проте у Харкові найімовірніше навчання почнеться в онлайн-форматі.

«Щодо Харкова, якщо буде піддаватися таким самим атакам, як і зараз, щодобовим, ми точно пропонуємо перейти на дистанційну освіту. Там, де є небезпека, бойові дії, освітній процес почнеться в режимі онлайн. Там, де є можливість починати освітній процес, безпека, бомбосховища і взагалі рівень захищеності учасників освітнього процесу дозволяє, ми звичайно будемо починати цей процес в повноформатному режимі», — пояснив Шкарлет.

Про результати перевірок, які уже є, міністр освіти на науки України, не повідомляє. Перевірки проводитимуться до кінця серпня. За словами Шкарлета, за результатами перевірки закладам освіти можуть дозволити працювати в режимі офлайн, у змішаній формі, позмінно або декільком закладам — в одному приміщенні з укриттям. Також розглядають варіант, коли заклад зможе працювати при наявності укриття на його території, а поруч.

«Ми десь 18-20 серпня будемо мати чітку кількість закладів освіти, які готові прийняти учасників освітнього процесу до повноформатного режиму навчання. Або це буде змішана, або це будуть зміни, або це будуть декілька закладів освіти навчатися позмінно в одному закладі, який забезпечений бомбосховищами, або це буде укриття не на території закладу, а в межах дуже швидкої доступності — ми все це будемо мати після комплекс перевірки, загальнодержавної перевірки закладів освіти. Для нас це дуже важливо. Є сьогодні слоган: «Школа є територія безпеки». Якщо школа не є не територією безпеки, в цьому випадку ми освітній процес офлайн не починаємо», — підкреслив Шкарлет.

Зазначимо, у своєму Telegram-каналі Сергій Шкарлет зазначив, що у Харківській області — найбільша кількість пошкоджених та зруйнованих закладів освіти в Україні. Із 715 закладів загальної середньої освіти 223 — пошкоджені або повністю зруйновані. 

«Враховуючи безпекову ситуацію на Харківщині, це має бути виключно онлайн-режим. Рішення щодо формату буде визначено ОВА у серпні», — написав Шкарлет.

Як писав KHARKIV Today, раніше заступниця директора департаменту науки та освіти Харківської обласної військової адміністрації Ольга Алфьорова заявила, що шкіл з обладнаними за вимогами бомбосховищами в Харківській області дуже мало.

Джерело