Нова військова агресія РФ: як Україна готується дати збройну відсіч

Масові навчання ЗСУ, збір резервістів, розгортання тероборони по всій території країни… Перед тим, як наступати, Росії варто тричі подумати

Після розмови Джо Байдена з Владіміром Путіним воєнно-стратегічна обстановка довкола України залишається напруженою. Однак ЗСУ готові до всіх можливих сценаріїв наступу Росії. Про це в ефірі «24 каналу» заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

«По-перше, у нас на наступний рік (2022-й – Ред.) заплановано 26 міжнародних навчань по всіх можливих сценаріях. Ми все відпрацьовуємо. По-друге, така приємна річ – у нас зараз армією керують саме бойові командири, з бойовим досвідом. По-третє, не забувайте, що в нас уже 100 тисяч українців – учасники бойових дій. Тобто ми набули вже неоціненного досвіду в цій боротьбі з ворогом», – зазначила посадовиця, наголосивши, що зараз Україна набагато більше готова дати відсіч, ніж це було у 2014 році, а тому ескалація конфлікту обійдеться Росії набагато дорожче.

Не сумніваємося, що військове керівництво держави адекватно реагує на ймовірні загрози, що несе РФ. Втім, українському суспільству все ж хочеться знати трохи більше за «ми готові до будь-якого розвитку». Отже, з несекретного – як триває підготовка української оборони?

Бойова підготовка: всюди – схід, північ, південь, центр

«Для наших військових російська ескалація на наших кордонах має «плановий» характер. Воєнна розвідка відстежує накопичення сил противника, Генеральний штаб визначає ймовірні напрямки головних ударів, Командування Збройних сил України і Об’єднаний оперативний штаб готують сили для відсічі агресору», – коментує Укрінформу керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук:

Тобто бойова підготовка Збройних сил триває у звичному вже режимі «особливого періоду».

«Про те, що ЗСУ готуються до ефективної відсічі свідчать навчання артилерійських і протитанкових підрозділів на півдні – це ті, що відбиватимуть напад з Криму і нищитимуть десант з моря», – каже Павло Лакійчук.

Йдеться про Херсонську область. Як повідомив командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв, коментуючи навчання, за лічені хвилини наші військовослужбовці зайняли визначені позиції, розгорнули артустановки та почали встановлення мінних загороджень: «Військові працювали в штатному режимі, спокійно і впевнено. (…) За вмілими злагодженими діями відчувалась щоденна напружена служба та значний досвід. В бойових умовах вони діятимуть так само ефективно і будуть прикривати небезпечні напрямки від реального противника».

Артилеристи працювали в штатному режимі, спокійно і впевнено

«На півночі частини і з’єднання оперативного командування «Захід» беруть в спільній спеціальній прикордонній операції «Полісся» з посилення охорони та захисту українсько-білоруської ділянки державного кордону України, – додав експерт Центру глобалістики «Стратегія ХХІ». – А на сході підрозділи резерву Об’єднаних сил тренуються не тільки вести «окопну війну», а й готуються до маневреної оборони – відпрацьовують перекидання військ і військової техніки асфальтовими шляхами та по бездоріжжю, подолання водних перешкод, знешкодження мінно-вибухових загороджень противника тощо».

Добрий знак і сигнал противнику про готовність до відсічі – навчання авіації і сил протиповітряної оборони. Як повідомляє командування повітряних сил ЗСУ, до навчання було залучено винищувачі, зенітні ракетні комплекси, радіолокаційні станції, розвідку, засоби радіоелектронної боротьби: «Цілі – реальні: літаки тактичної авіації. Тренувалися майже усі підрозділи, що несуть бойове чергування вздовж українського кордону та в середині країни».

Тренувалися підрозділи, що несуть бойове чергування вздовж українського кордону

«Про те, що у ворога горітиме земля під ногами, говорить і серія масштабних навчальних зборів резерву і навчань сил територіальної оборони, які проходять останніми місяцями в різних регіонах України, а не тільки в прифронтовій смузі. Si vis pacem, para bellum! (Хочеш миру – готуйся до війни!. – Ред.)» – підкреслив Павло Лакійчук.

На цьому також наголошує військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко: «У всіх областях нашої країни зараз проходить підготовка підрозділів територіальної оборони. Україна вже восьмий рік перебуває у стані війни, тож пильність і готовність – це важливі складові безпеки».

Територіальна оборона: іде масова підготовка до «несподіванок»

Одеса, Харків, Чернігів, Полтава, Київ, Львів… Вбиваємо у «пошуковику» назву обласного центру з приставкою «тероборона» або «резервісти» й отримаємо десяток, а то й сотню відповідних посилань, як от – «Тероборона Києва отримала приміщення для постійного розташування», «Львів розгортає тероборону – через загрозу вторгнення Росії», «Під Харковом тероборона «підривала ворожі танки» та вправлялася у тактичній медицині», «У Полтаві та райцентрах розгортають військові частини територіальної оборони».

На Харківщині збільшать кількість батальйонів тероборони

Між тим, 16 грудня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №6302 – про уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву, зокрема, удосконалення та підвищення ефективності ведення руху опору. Документом пропонується: по-перше, врегулювати питання повноважень Кабміну та військового командування з питань виконання правового режиму воєнного стану, по-друге, уточнити повноваження органів військового управління ЗСУ, зокрема Командування ССО ЗСУ, яке є організатором руху опору, по-третє, врегулювати питання грошової винагороди особам, що проходять військову службу під час особливого періоду, по-четверте, врегулювати питання порядку та умови підпорядкування Національної гвардії України під час уведення правового режиму воєнного стану.

«Українська добровольча армія, у повному підпорядкуванні командування Збройних сил України, готова до розгортання частин і підрозділів та ефективної протидії, разом зі всім українським народом, агресивним планам віковічного ворога», – повідомив у Facebook колишній лідер «Правого сектору», командир військового формування УДА Дмитро Ярош.

Він також перелічив підрозділи: «Медичний батальйон «Госпітальєри» під командуванням народного депутата, Кавалера ордену «За заслуги» ІІІ та ІІ ступенів Яни Зінкевич; 5-й Окремий батальйон під командуванням Лицаря Ордену Богдана Хмельницького ІІІ і ІІ ступенів, друга Владислава «Чорного»; 8-й Окремий батальйон «Аратта» ім. Андрія Гергерта під командуванням Лицаря Ордену Богдана Хмельницького ІІІ ступеня Андрія Копичина «Марадони»; Окремий миротворчий чеченський батальйон імені Шейха Мансура під командуванням друга Мусліма; Служба Військової розвідки УДА; Служба Військово-польової жандармерії УДА; обласні територіальні підрозділи УДА; громадська структура «Державницька ініціатива Яроша» як організація всебічного забезпечення УДА».

Також, за інформацією Яроша, готові до відновлення діяльності Навчальний центр УДА; до формування і розгортання 3-й Окремий батальйон; до розгортання Окремий легкопіхотний загін «Одеса» та Окремий експедиційний батальйон «Білорусь».

Радник Головнокомандувача ЗСУ, командир Української добровольчої армії Дмитро Ярош провів серію нарад

«Окрім того, діють на фронті Окремий легкопіхотний загін «Волинь» під командуванням Лицаря Ордену Богдана Хмельницького ІІІ ступеня Володимира «Тихого», Окрема тактична снайперська група «Браконьєри» під командуванням Лицаря Ордену Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, друга «Браконьєра» та головний штаб УДА під командуванням начальника штабу полковника запасу Збройних сил України, друга Сергія Ільницького», – підкреслив командир УДА.

…Можемо лише уявити, як «палатиме» у ворога від цієї новини.

«Нашим командуванням постійно відпрацьовуються різні, навіть найменш реалістичні сценарії розвитку ситуації. Усвідомлення найболючіших і найнебезпечніших напрямків є», – наголосив військовий експерт, директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко.

Збройні сили знаходяться в дуже високому бойовому тонусі. Вони мають висококваліфіковане і досвідчене керівництво.

«Це не «диванні» генерали, а кадри, які вирощені реальною війною. Зрештою, оснащення і озброєння нашого війська за останні декілька років суттєво покращилося, і покращується. За деякими показниками ЗСУ може похвалитися найновішими зразками техніки і озброєння – «Байрактари», «Джевеліни» тощо, – перелічує експерт. – Безумовно, більшість озброєння все ще радянського зразка, повне переоснащення займе немало багато часу і сил, тим не менш, на сьогодні українські військові здатні виконувати досить складні бойові задачі».

Ми боронимо свою землю і це дає нам вагому перевагу перед ворогом, наголошує пан Кочевенко: «Тому першу хвилю ворожого удару ЗСУ абсолютно здатні стримати».

Озброєння: наші можливості до відсічі зростають на очах

«Варіанти і сценарії, коли наші збройні сили готуються до повномасштабного наступу ворога чи до якихось окремих операцій – усе це відпрацьовуються постійно з 2014 року. А особливо – з 2017-го, коли РФ створила три армії й завершила формування контингенту в окупованому Криму», – підкреслює заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

Комплекс протидії дронам ЕDМ4S компанії NT-Servise. Фото: Андрія Цаплієнка

Крім того, продовжує він, йде активна робота, ведуться переговори з партнерами щодо отримання новітніх систем, зокрема, систем протиповітряної оборони, радіоелектронної боротьби. «Ті ж литовські антидронні рушниці, які допоможуть нам боротися з російськими БПЛА. Перша партія до кінця цього року має бути поставлена в Україну. Маємо також позитивні новини стосовно берегового ракетного комплексу «Нептун». Наскільки мені відомо, вже готується другий дивізіон».

Щодо «Нептуна», то, як напередодні повідомив командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа, перший дивізіон «Нептунів» національний флот має отримати вже у І кварталі 2022 року. Всього ЗСУ планують замовити в ДККБ «Луч» три дивізіони таких комплексів. І гроші на це, судячи з усього, знайдуться: згідно з розпорядженням №1655 від 15 грудня, уряд перерозподілив 333 млн 188 тис. грн із програми «будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Збройних сил України» на програму «розвиток, закупівля, модернізація та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання». Зрештою, гендиректор ДККБ «Луч» Олег Коростельов підкреслив: «Ми можемо виготовляти щорічно десь три дивізіони (18 пускових, загалом 57 спецмашин) та відповідну кількість виробів (216 протикорабельних ракет Р-360) під ці дивізіони».

«Також Міноборони найближчим часом планує замовити у КБ «ЛУЧ» розробку безпілотного авіакомплексу «Сокіл-300», – додав пан Самусь.

«Сокіл-300»

Знов таки, у ДККБ «Луч» наголосили, що при відповідному фінансуванні безпілотний комплекс планують розробити в дуже стислі терміни, оскільки «левова частка» робіт з розробки найбільш складних внутрішніх систем для такого виробу та систем управління вже існує й апробована на комплексі «Нептун»: «До створення «Сокіл-300» залучать вже спрацьований по проекту «Нептун» «пул» українських розробників, оскільки більшість систем в безпілотному комплексі будуть базуватися на напрацюваннях та розробках, запроваджених в комплексі РК-360 МЦ».

Але це ще не все… Державні випробування української ракети Р624М «Вільха-М» наближаються до завершення. Як повідомив пан Коростельов, вже у першому кварталі 2022 року ДККБ «Луч» поставить цю ракету на озброєння.

«В питанні підготовки до оборони варто ще згадати про нещодавні поставки військової допомоги США. Зокрема, йдеться про «Джавеліни» і боєприпаси до них, і не тільки, до речі. Протягом останнього місяця-двох пішов вельми позитивний рух, який показує, що в українську армію почали надходити ті асиметричні інструменти, які роблять її більш стійкою, які утримуватимуть Росію від ймовірного нападу», – наголосив Михайло Самусь.

Якщо ворог знатиме, що, наприклад, наше узбережжя насичене тими ж системами «Нептун» – тоді, переконує заступник директора ЦДАКР, планувати морську десантну операцію йому буде вкрай непросто.

«Їхні кораблі за декілька хвилин будуть знищені», – підкреслив він.

Те ж саме й на Донбасі…

«Якщо наші військові за допомогою антидронних рушниць «посадять» на землю всі російські безпілотники, то їхні обстріли стануть менш ефективними. І це змінить ситуацію, – стверджує Михайло Самусь. – Отже, система оборони в класичному варіанті готується, але позитивом є те, що явно йде прогрес в отриманні надсучасної зброї. Так, це не F-35, не якісь гіперзвукові ракети, але це те, що нам потрібно для того, аби Росія, перед тим, як наступати, – спочатку тричі подумала».

Союзники: допомога йде – предметна, реальна

Що стосується міжнародної допомоги, то декілька слів з цього приводу додав військовий експерт, співголова ГІ «Права Справа» Дмитро Снєгірьов. Зокрема, він згадав про те, що сенат США схвалив проект оборонного бюджету на 2022 рік на суму $770 млрд, який передбачає виділення 300 млн доларів на допомогу Україні в галузі безпеки, що на $50 млн більше, ніж у бюджетному запиті президента Джо Байдена, включаючи $75 млн на летальне озброєння. А також про допомогу Великої Британії – кредит на 1,7 млрд фунтів, які будуть спрямовані на розвиток спроможностей ВМСУ (на будівництво двох морських баз у Бердянську й Очакові та нові ракетні катери. – Ред). Власне, щодо катерів…

Патрульний катер типу FPB 98 MKI

«Нещодавно у Франції було спущено на воду перший катер типу FPB 98 MKI, збудований для охорони морських кордонів України. Ці катери отримають вітчизняне озброєння. Всього в 2022 році буде отримано 9 патрульних катерів (перший може бути доставлений у І кварталі 2022-го, Ред.)», – підкреслив пан Снєгірьов.

Нарешті, ще один «штрих» в питанні підготовки оборони – це те, що 14 грудня парламент ухвалив закон про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2022 році для участі у багатонаціональних навчаннях. До цих навчань будуть залучені близько 21 тисячі військовослужбовців України та 11,5 тис. представників країн-членів НАТО та інших ключових іноземних партнерів з відповідним озброєнням та військовою технікою. Чому це важливо?

«У цьому контексті є певні фактори, які можуть запобігати загрозам. Адже РФ найбільше боїться якось зачепити солдатів НАТО – це викличе відповідну реакцію Альянсу», – підсумував Олександр Коваленко.

Отже, навіть з несекретного можна зробити висновок: підготовка української оборони справді йде, окупанту, якщо він наважиться на розбій, на нашій землі буде дуже і дуже зле.

Мирослав Ліскович. Київ

Источник