Мер Харкова просить забрати ТЕЦ-5 у власність держави

Фото: прес-служба ТЕЦ-5 Теплоцентраль повідомила телефонограмою, що відключає гаряче водопостачання.

Ігор Терехов звернувся до Ради нацбезпеки та оборони. 

Це відбулося після того, як ТЕЦ-5 повідомила міськраду про припинення постачання гарячої води до майже 800 будинків у різних районах міста. Котельня Павлового Поля знаходиться на плановому ремонті і швидко подати воду не зможе. Потрібно щонайменше 10-12 днів. Харківʼяни не повинні залежати від приватного підприємства, тому Харківський міський голова Ігор Терехов просить державу забрати стратегічно важливе підприємство у приватних власників. За його інформацією, один із власників знаходиться за межами України, другий пов’язаний із забороненою в Україні проросійською партією ОПЗЖ. 

«Я хочу публічно звернутися насамперед до голови обласної військової адміністрації з пропозицією звернутися до Ради нацбезпеки та оборони щодо націоналізації обʼєкту ТЕЦ-5. Тому що це стратегічно важливий обʼєкт, який опинився у приватних руках і ми усі стаємо заручниками. Я не хочу, щоб харківʼяни були заручниками ваших розбірок. Я не хочу, щоб ми залежали від якогось приватного підприємства. Нам проходити опалювальний сезон і я не розумію що ви витворите в черговий раз. Тому я публічно звертаюся до голови військової адміністрації Харківської області Олега Синєгубова з вимогою і проханням про те, щоб ми склали відповідні листи на РНБО щодо націоналізації ТЕЦ-5», — поінформував Ігор Терехов.

Нагадаємо, ТЕЦ-5 подає тепло та гарячу воду до будинків у Шевченківському, Холодногірському і Новобаварському районах. 

Мажоритарний пакет ТЕЦ-5 із 2012 року належить компанії «Укрістгаз». Її ЗМІ пов’язують з головою депутатської групи «Платформа за життя та мир» Юрієм Бойком. Наприкінці вересня 2017 року у компанії змінився номінальний власник. Замість кіпріота Дімітріса Іонідіса ним став австрійський юрист Рубен Захарян.

Нагадаємо, 30 травня ТЕЦ-5 повідомила, що зупиняє роботу через зростання цін на газ. Обладнання буде законсервовано. Про це повідомили у пресслужбі ТЕЦ-5. Рішення про зупинення роботи пов’язане із підвищенням ціни на газ: зараз «Нафтогаз Трейдинг» продає газ ТЕЦ-5 по 7900 гривень за тисячу кубометрів, а 1 червня діятиме нова ціна — 29 400 гривень за тисячу кубометрів. Пізніше роботу поновили. На початку війни, у березні, на ТЕЦ-5 заявили про те, що собівартість виробництва електроенергії  у чотири рази перевищує вартість електроенергії на ринку. З 1 березня Кабмін передбачив постачання газу за пільговою ціною 7,080 гривні за тисячу кубометрів для обмеженої кількості підприємств. ТЕЦ-5 до цього переліку не потрапила. 3 травня у компанії оголосили про призупинення роботи, але 17 травня заявили про поновлення діяльності.

Джерело