4 «народних» антисептика, які насправді не працюють

Що тільки не придумають люди, щоб заощадити і отримати «чудодійний засіб».

Що тільки не придумають люди, щоб заощадити і отримати «чудодійний засіб», від якого мікроби і віруси миттєво гинуть. "Довіряй, але перевіряй" — це правило варто взяти на озброєння і не поспішати купувати засоби, в складі яких немає нічого, що дійсно захистить. Ось, наприклад, популярні в народі антисептики, ефективність яких лікарі ставлять під сумнів, особливо якщо йдеться про захист від вірусів, інформує Ukr.Media.

Горілка

Для повноцінного знезараження підійдуть продукти з вмістом спирту вище 60%. Але речовини з високим вмістом спирту сильно сушать шкіру рук. Вона "задубляється", втрачає природну мікрофлору і швидку регенерацію, так що використовувати горілку як побутовий антисептик не варто. Не варто лити горілку і спирт на рани — ви обпечете шкіру і зробите тільки гірше. І вже тим більше марно пити по стопці горілки в день для підвищення імунітету. "Краще вжити 100-200 грам червоного вина", — радять медики.

Йод

Розчином йоду часто полощуть горло для дезінфекції. Але робити це категорично не варто. Навіть невелика кількість може спалити слизову горла, а також привести до порушень роботи щитоподібної залози. Наносити йод на пошкоджену шкіру теж не треба — великий ризик отримати опік. Якщо під рукою немає нічого, крім йоду, краще розвести його у воді. У жодному разі не бинтуйте і не закривайте пластиром оброблену йодом рану. Але і прибирати з аптечки його не варто — він добре припікає (наприклад, прищі) і стимулює приплив крові до ударів і набряків.

Марганцівка

В нас марганцівка заборонена, але у багатьох вдома досі зберігаються баночки з цим синяво-чорним порошком. Марганцівка дезінфікує лише в сильній концентрації, але така речовина сильно подразнює слизову і зашкодить шкірі, тому використовувати її не можна. Вона не допоможе при обробці приміщень, речей і ніяк не вплине на віруси.

Саліцилова і мурашина кислоти

Ці засоби дійсно працюють, але тільки вони можуть завдати більшої шкоди. Кислоти руйнують дихальні шляхи, викликають опіки, дратують органи зору. Ризик не виправданий, враховуючи, що є більш прості і безпечні способи захистити себе.

Якщо під рукою немає антисептика, можна використовувати засіб для миття посуду — згідно доктору Євгену Комаровському, всі речовини, які розчиняють жир, допоможуть і від зарази, бо порушують ліпідний шар вірусів. А вже ефективніше, ніж ретельне миття рук з милом, поки нічого не придумали.

Источник