27 липня — День Акіли, Дозори: історія, традиції та прикмети свята

День вважається чудовим для подорожей, відряджень та інших важливих поїздок.

27 липня християни відзначають День Акіли (Аквіли), присвячений одному з 70-ти апостолів, учнів і послідовників Христа. В описі Діонісія "Єрмінії" він постає у вигляді старця, у якого борода розділена на 5 пасом, інформує Ukr.Media.

Життя апостола

Акіла народився в Понті, малоазіатському місті (територія сучасної Туреччини), в I столітті. Пізніше жив у Римі, поки в 52-му році не змушений був разом з дружиною Пріскіллою покинути Італію через гоніння на юдеїв, влаштованих імператором Клавдієм. Сім'я оселилася в Коринфі, де відбулося знакове знайомство з апостолом Павлом, проповідь якого надихнула і окрилила подружжя. Вони здружилися і незабаром прийняли від святого хрещення, а потім пішли за ним до Сирії нести людям Боже Слово, благовістячи Євангеліє. За вірну службу Господь покликав Акілу в число своїх учнів.

Після смерті Клавдія припинилися гоніння на юдеїв. Подружжя повернулося до Риму, але св. Павло за те, що Акіла ревно проповідував християнство серед юдеїв, призначив його єпископом Асійським. Займаючи високий сан в Ахаї, Азії та Іраклії, святий разом з Прискіллою дбав про свою паству і звертав в християнство маси язичників. Акіла і його дружина прийняли мученицьку смерть.

У Святому Письмі ім'я апостола згадується разом з ім'ям дружини, яке стоїть на першому місці — Пріскілла і Акіл. На цій підставі дослідники припускають, що її соціальний статус був вищим, ніж у чоловіка.

Традиції та обряди

Свято має й інші назви: починав формуватися капустяний вилок — звідси пішла «Качанник» ; люди виходили в поля оберігати від нечистої сили урожай — ось вам і «Дозори». З останнім пов'язані вірування предків, що нечисть від удару блискавки може обернутися в дитину, тварину або птицю. Щоб бути напоготові і не прийняти диявола за невинне створіння, в негоду селяни виявляли особливу пильність. Грози і вітри в "верхівку літа" (це було 14 липня по-старому) були звичайним явищем. Люди побоювалися цих природних явищ і, щоб захистити себе, проводили різні змови.

Велику силу бачили в житніх колосках. У липні проходили жнива, і жінки, стомлені виснажливою роботою, пов'язували поперек джгутом соломи, а голову прикрашали житнім вінком, щоб зняти головний біль і тяжкість.

На день Акіли проводили важливий обряд — задобрювання польового. Щоб урожай в наступному році був хорошим, для духу полів, його діток і родичів на початку жнив ставили миску з молоком, а в кінці — маленький снопик, а поруч залишали горщик з кашею.

Теплі літні дощі давали зростання грибам, і збирати їх було обов'язком дітей, так як дорослі були зайняті на польових роботах.

Прикмети

  • Вогняна ранкова зоря, сильна хмарність — буде дощ.
  • На Акілу немає дощу, значить і осінь буде сухою.
  • У дощові дні на Качанник ростуть гриби.
  • Дощ на Акілу Солом'яного ще триватиме цілий тиждень.
  • Після 27 липня починає змінювати забарвлення листя на деревах.
  • Чайки літають над водою — буде гарна погода.
  • З вечора літають кажани — наступний день буде погожим.

Источник