28 липня — Кирик і Улита: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не варто починати щось нове – результат виявиться незадовільним.

Прийняття православ'я повсюдно внесло християнську обрядовість в побут простої людини. Але досі старослов'янські свята є природним провідником народної культури. Вони дозволяють глибше зрозуміти систему вірування наших предків, дохристиянську картину бачення світу, інформує Ukr.Media.

Однією з таких подій є народне свято Кирик і Улита. Воно відзначається щорічно 28 липня.

Церква в цей день вшановує пам'ять мученика Кирика і мучениці Улити. Також в народі свято носить назву Червоне Сонечко. Це пов'язано з іменинами князя Володимира, який хрестив в 988 році Русь і носив це прізвисько.

Історична довідка

Свята Іулітта жила на рубежі 3-4 ст. на півострові Мала Азія (суч. Туреччина) в селищі Іконій. Вона походила з родини заможних родовитих християн, тому ще в дитинстві отримала прекрасну світську і богословську освіту.

Якби не християнські гоніння імператора-язичника Діоклетіана, Іулітта прожила б тихе спокійне життя: на момент початку репресій, вона була вже заміжня і народила сина Кирика. Але лише через кілька днів після видання едикту (римського загальноімперського указу) вартові схопили і стратили її чоловіка і рідних.

У страху жінка з немовлям на руках була змушена ховатися протягом декількох місяців, поки в 305 році в місті Торсі їх також не схопили за звинуваченням у таємному сповідуванні християнства і кинули в місцеву темницю.

Маленький Кирик голосно плакав від голоду в холодній камері, і варта, що охороняла полонених, відібрала дитину у матері, і скинула немовля з кріпосної стіни по підйомних сходах. Саму Іулітту після тривалих тортур, як і більшість ув'язнених просто обезголовили.

Народні традиції обряди

На Кирика і Улиту прийнято молитися про сімейне благополуччя і здоров'я маленьких дітей. Жінки звертаються до святої з проханнями про швидку вагітність і народження здорового потомства.

28 липня не прийнято працювати на землі, так як за повір'ями в цей час різна підземна нечисть піднімається безпосередньо до поверхні ґрунту.

Найнесприятливішим часом вважався полудень. Люди вірили, що в цю годину польові духи особливо безчинствують і тому на землю спускається нестерпна спека. Якщо перебувати в цей час на вулиці, то можна зустріти особливо могутніх духів у вигляді висушеної жінки, потворної старої або облізлого пса (кабана).

Але період буйства нечестивих сил тривав недовго: вже з двох годин було «безпечно» з'являтися на вулиці. З цього часу сонячне тепло вважалося корисним. Воно щедро обдаровувало всіх своїм здоров'ям.

Народні повір'я та прикмети

  • Вітер з півдня дме — чекайте теплі дні; зі сходу — тиждень буде стояти сонячна погода: з півночі — до дощів; із заходу — до похолодання і туманів;
  • Якщо на 28 липня з ранку дощ мрячить, то він обов'язково посилиться до вечора;
  • Коники в траві голосно стрекочуть — скоро посуха;
  • Вранці риба в річці (озері) хлюпається і високо стрибає — весь майбутній тиждень буде стояти тепла і м'яка погода;
  • Зозуля в лісі голосно і довго кукає — осінь буде ранньою, але теплою;
  • Чим вологіша і дощова погода в цей день — тим більше грибів і ягід вродить восени.

Источник