Ось що відбувається з тілом, коли ви займаєтеся ненависною роботою

Вона б'є нас в саму суть.

Нездорові трудові відносини не просто щодня псують настрій, вони підривають наше фізичне і психічне благополуччя, інформує Ukr.Media.

"Несправедливість на роботі — особливо токсичний фактор, адже вона б'є нас в саму суть того, хто ми є. Коли зі мною несправедливо поводяться, то ображають мою гідність як особистості, маючи на увазі, що я не заслуговую шанобливого ставлення", — так сформулював проблему гнітючої праці канадський психолог Кевін Келлоі.

Ваші харчові звички змінюються

Відчуття голоду і підвищений апетит тісно пов'язані з нашими емоціями. Під час сильного стресу відбувається потужний викид адреналіну. Так організм намагається переключити всі наші сили на біг від небезпеки або боротьбу з нею, пригнічуючи при цьому інші почуття, в тому числі і голоду. Цим пояснюється, чому деякі люди худнуть на тлі затяжних переживань.

У інших запускається протилежний процес: при хронічному стресі наднирники активно виробляють гормон кортизол, що підсилює апетит. Тоді людина може почати заїдати переживання, часто віддаючи перевагу солодощам.

Ви буквально розвалюєтеся

Коли робота не просто нецікава, а відверто ненависна, ваше тіло реагує відповідно. Так, відчуваючи себе пригніченими, деякі люди горбляться і втягують голову в плечі, щоб бути менш помітними. Ті, хто вибирають більш агресивну позицію захисту, можуть постійно стискати щелепи і тримати в напрузі шию і плечі.

М'язи, суглоби, хребці знаходяться в одному і тому ж положенні неприродно довго. Більш того, реакції тіла відбуваються автоматично і їх складно відстежити і запобігти, навіть якщо ви знаєте, на що звернути увагу. Можливими наслідками психологічно нездорової роботи можуть стати шийний остеохондроз, мігрені і бруксизм.

Ваш шлунково-кишковий тракт дає збої

Навіть обідня перерва або чашка кави в гнітючій робочій атмосфері здатні отруїти життя. Річ у тім, що процеси травлення мають прямий зв'язок зі стресом, так як той впливає на роботу кишечника і життєдіяльність його бактерій. У кращому випадку після приймання їжі ви можете помічати перепади настрою. У гіршому — розлад шлунка, запор або здуття.

Ви частіше хворієте

Якщо ви помітили, що дрейфуєте від однієї застуди до іншої, подумайте, чи не може це бути пов'язано з вашим ставленням до роботи. Дослідження підтверджують, що хронічний стрес, на відміну від короткочасного, пригнічує роботу імунітету, що робить вас більш схильними до вірусної інфекції.

Якщо ви схильні до будь-яких захворювань, реакція на нецікаву роботу може їх тільки погіршити. Наприклад, при щоденному стресі відбувається викид гістаміну, що може спровокувати звуження бронхів у астматиків. А стрибання інсуліну можуть спровокувати розвиток цукрового діабету, особливо у людей з надмірною вагою.

Ви відчуваєте, що дурнішаєте

Нескінченно виконуючи неприємну роботу, ви можете зіткнутися з відчуттям "каші в голові": виснажлива втома в поєднанні з пам'яттю що погіршується, зниженою концентрацією і рівнем мозкової активності. Навколишнє сприймається немов крізь якийсь серпанок, і ви явно не відчуваєте себе здатними справлятися з навантаженням. До того ж пояснити начальнику, чому ви не можете виконати завдання в строк або без помилок, навряд чи представляється можливим.

Ви погано спите

Один з базових симптомів хронічного стресу — поява проблем зі сном. Вам важко заснути, тому що мозок ніяк не приходить в стан спокою. Або ви раз у раз прокидаєтеся серед ночі. Вранці ви можете прокидатися з відчуттям гнітючого занепокоєння і тривогою від думки, що потрібно збиратися на роботу.

Підкреслимо, що йдеться не про пару-трійку безсонних ночей, а про систематичні порушення. Так само як небажання вибиратися ні світло ні зоря з ліжка має мало спільного з почуттям туги і безвиході при пробудженні.

Ви потрапляєте в психологічну пастку

Підступ прихований в тому, що у вас більше шансів залишитися заручником ситуації, ніж щось змінити, тому що пошук альтернативи вимагає мотивації і сил — якраз того, чого у вас немає.

Проблему можна вирішити, звернувшись до психотерапевта. Однак дослідження показують, що люди, які мають психічні розлади, побоюються чуток і подальшого ганебного звільнення. Це змушує їх нескінченно відкладати рішення і робить допомогу з боку навряд чи можливою.

Ви саботуєте власне майбутнє

Ненависть до роботи може відбитися на вас навіть через багато років. Дослідження показало, що ті, хто у віці 20-30 років були розчаровані своєю роботою, до 40 років мали хитке психічне здоров'я, схильність до депресії і підвищену тривожність.

За словами автора дослідження Хуей Чжен, це може стати причиною подальших фізичних проблем. Наприклад, підвищена тривожність і депресія можуть спровокувати захворювання серцево-судинної системи та інші хвороби в більш зрілому віці, скоротивши тривалість життя.

Як ви можете собі допомогти?

Зрозуміло, кожна ситуація вимагає приватного розбору, проте є кілька універсальних порад, які можуть допомогти тим, хто шукає вихід із ситуації:

  • Для початку переконайтеся, що справа дійсно в неадекватній робочій обстановці. Якщо вам регулярно доводиться міняти місце роботи, з разу в раз стикаючись з "важким колективом", можливо, справа не в колективі.
  • Використовуйте будь-яку можливість переключитися на роботі. Виходьте з будівлі на обід, влаштовуйте короткі перерви на чай, вечорами і вихідними намагайтеся виділити хоча б пів години для улюблених занять.
  • Говоріть про свої проблеми. Поділіться з родичами або друзями, навіть якщо це виглядатиме як відверте ниття. Іноді все, що потрібно, — це як слід виговоритися.
  • Зверніться за професійною психологічною допомогою. Це можна зробити анонімно, а кількість сеансів залишається на ваш розсуд.
  • І, нарешті, звільняйтеся. Якщо ви подумки відзначили актуальність хоча б половини з цих пунктів, можливо, ситуація зайшла вже настільки далеко, що пора переглянути пріоритети.

Источник