31 липня — Омелянів день: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не призначають важливі справи, переговори, початок нових проєктів — результат виявиться незадовільним.

Народні свята є прямими провідниками культури наших предків. Вони дозволяють зрозуміти світогляд і систему вірувань дохристиянської Русі, інформує Ukr.Media.

Одним з таких свят є Омелянів день. Воно відзначається щорічно 31 липня. Церквою в цю пору шанується пам'ять мученика Еміліана Доростольського.

Історична довідка

Еміліан був рабом знатного сановника в місті Доростол провінції Мезія (суч. Балкани). У 363 р. н. е. в провінцію прибув римський посланник з імператорським наказом про винищення всіх послідовників Христа.

Таке людиноненависницьке рішення сильно розлютило Омеляна. Вночі він проник в язичницький храм і влаштував там повний розгром: осквернив вівтарі, перекинув і розбив язичницьких ідолів. І під ранок сховався непоміченим міською вартою.

Місцева влада не могла обійти стороною подібний злочин і звинуватила в події жебрака старого, який іноді просив милостиню біля стіни храму. Дізнавшись про це Еміліан повернувся на місце погрому і в усьому публічно зізнався.

Мученика тут же кинули в темницю, де довго катували і в кінці вирішили спалити на багатті. Під час спалення сталося диво: язики полум'я не обпалили тіло Еміліана, а перекинулися на язичників. Коли ті згоріли, вогонь несподівано згас, а сам Еміліан ліг на розпечене вугілля, помолився і відійшов у інший світ.

Народні традиції та обряди

На Омелянів день часто завершувалися жнива. Коли польові роботи були виконані, селяни розкладали робочий інструмент кругом. Після чого місцевий священик звершив молебень і освячував селянський інвентар святою водою.

На Омеляна дівчата часто ворожили на судженого. Для цього вони ходили в ліс і по черзі трясли ялину з шишками до моменту, поки ті не впадуть на землю. Сама ближня шишка до дівчини, що трясе стовбур, уособлювала майбутнього судженого: чим вона була більшою і красивішою, тим міцнішим вважався майбутній шлюб. Якщо випадала "не та" шишка, дівчина, після прочитання заговорів, могла спробувати ще раз, але лише у сутінках і в повній самоті.

У цей день люди обов'язково відвідували лазню. Щоб не розлютити банника (банний аналог будинкового) в приміщення потрібно було входити з поклоном і залишати в кутку недоторканими трохи мила, окремий віник і ківш з водою.

Після обмивання старший чоловік в роду брав колосся минулого врожаю і глибоко закопував їх на поле, примовляючи спеціальні заговори. Таким чином забезпечувалося благословення Матері-землі на зростання і дозрівання нового врожаю.

31 липня чоловікам не можна було рибалити, а жінкам пекти тісто. В іншому разі вони могли сильно захворіти.

Повір'я та прикмети

  • Яка погода стоїть на Омеляна, така буде і в перші тижні осені;
  • На небі гроза гуркоче гучними гуркотами — до граду;
  • Чим спекотніше в цю пору, тим морозніший майбутній грудень;
  • Шишки на ялині вродили тільки на самій верхівці — морози тільки з січня почнуться;
  • Листя на березі знизу крони жовтіти починає — осінь прийде рано;
  • Тетерів курличе і з гілки на гілку перелітає — до дощу;
  • Бджоли неохоче вулик залишають — осінь буде холодною;
  • Увечері цвіркуни в траві голосно стрекочуть — бути завтра спеці;
  • Вовки вночі на 31 липня в лісі голосно виють — зима буде лютою, з буранами і сильними морозами.

Источник