На велосипеді через Україну. Житель Дергачів проїхав близько трьох тисяч кілометрів заради допомоги ЗСУ

Фото: Олександр Коломієць/Facebook Олександр Коломієць вирушив у велотур, аби зібрати гроші на квадрокоптер.

Ландшафтний дизайнер із Дергачів Олександр Коломієць з початку війни допомагав військовим, рятував тварин з екопарку, а наприкінці липня вирушив у велотур Україною, аби залучити кошти для купівлі квадрокоптера на потреби армії. 

На велосипеді та з прапором з Дергачівського будинку культури, який зруйнувала російська ракета, Олександр Коломієць проїхав через усю Україну: з Дергачів через Полтаву та Київ на Волинь і Галичину, звідти — на південь до Одеси і назад, через Дніпропетровщину. Він мав на меті зібрати 94 тисячі гривень для купівлі квадрокоптера. Сьогодні, 12 серпня, його подорож завершилась.

До велосипеда

Коли почалася війна, велосипеда в Олександра ще не було. Зате був автомобіль. Він вирішив, що залишиться в Дергачах та допомагатиме військовим — привозитиме необхідні речі, будуватиме бліндажі, ремонтуватиме техніку. Коли побутові проблеми захисників уже були біль-менш вирішені, чоловік почав їздити до екопарку. Тоді тварин ще не евакуювали, тому їх треба було регулярно годувати, лагодити зруйновані обстрілами огорожі. Коли вже було зрозуміло, що обстріли не припиняться найближчим часом, тварин вирішили вивозити. Олександр був одним із тих, хто допомагав евакуювати мешканців екопарку. Команда рятівників часто потрапляла під мінометні обстріли. П’ятеро людей під час рятувальних операцій загинули.

«Четверо загинули на початку, в останній день евакуації загинув 15-річних хлопчик. Нас тоді накрило мінометами, по рації передали, що є поранений. Ми з водієм директора поїхали туди, швиденько цього хлопчика завантажили в машину. Зв’язались із військовими, що були неподалік, вони сказали — терміново в машину і везіть до нас. Ми привезли, вони надали йому першу допомогу, вкололи знеболювальне. Коли я віз його в лікарню на задньому сидінні, у матері на руках він ще дихав, а в лікарні вже помер», — пригадує Олександр Коломієць. 

Евакуація тварин з екопарку. Фото: Олександр Коломієць/Facebook

З екопарку у нього вдома залишилась чорно-біла кізочка. Окрім неї, на подвір’ї в Олександра свого часу бігало 12 собак. Частину з них йому лишили друзі, які евакуювалися з Дергачів, інших він перевіз із Циркунів, куди часто навідувався годувати покинутих тварин та вивозити майно людей, які про це просили. Зараз частину тварин прилаштували, собак лишилось шестеро.

А потім поліцейські забрали у волонтера машину.

«Я ландшафтний дизайнер, у мене в машині було багато інструментів для саду, і один із цих ножів їм здався холодною зброєю. Я купив його в садовому центрі, просив забрати ножа, а машину лишити мені, бо вона потрібна, щоб возити усе необхідне для військових, але вони тільки посміялися», — каже волонтер.

Машина після обстрілу. Фото: Олександр Коломієць/Facebook

Через три тижні машину повернули та вибачились. Але невдовзі й автівка, і сам Олександр потрапили в Дергачах під обстріл касетними боєприпасами, які прилетіли йому пряму у двір. Чоловік отримав п’ять осколкових поранень.

Ще коли машина була на штрафмайданчику, він завів собі велосипед. Як тільки сліди від поранень зажили, вирішив — поїде у тур, щоб допомогти армії. 

З прапором за квадрокоптером

Олександр Коломієць вирішив подарувати військовим квадрокоптер. Це зараз — одна з найнеобхідніших речей в армії. Зупинив вибір на DJI Mavic 3, який коштує 94 тисячі гривен.

«І от ввечері прийшла до мене ідея – давай поїду зберу кошти на квадрокоптер. Товариш почав мене відмовляти, але це ще більше переконало мене, що треба їхати. Залишив тварин на товариша, а наступного ранку сів на велосипед та поїхав», — каже мандрівник.

Перед тим, як вирушити в подорож, він зайшов до районної адміністрації та виміняв прапор, який висів біля будинку культури в момент прильоту російської ракети, на новий. З цим прапором і поїхав через Полтаву до Києва і далі на Волинь, у Львів, Чернівці та Одесу. Маршрут Олександр проклав ще до війни — мріяв навесні 2022-го об’їхати усю Україну на автомобілі. Взяв каремат і ковдру з фольги, на випадок, як доведеться ночувати просто неба. Буває, спав на горищі розваленого сараю, у друзів вдома, іноді в готелях. По дорозі вів блоги на Facebook та TikTok і збирав донати на карту.

Мандрівник у Львові. Фото: Олександр Коломієць/Facebook

«Збирати живі гроші в дорозі небезпечно, тому я просив перерахувати їх на картку, хоча були такі люди, які, дізнавшись про мою мету, давали готівку», — розповідає чоловік.

Дергачівець був приємно вражений тим, як українці в усіх без виключення регіонах були готові прийти йому на допомогу. На Полтавщині водій фури підвіз його, коли почалася злива, на Рівненщині незнайомець пригостив чорницями, біля Одеси під час великої спеки жінка зупинилася, аби дати мандрівнику води. Зараз, каже Олександр Коломієць, в нього є друзі з усієї країни. За 24 дні подорожі він долав по 100, а іноді й по 200 кілометрів на день, побував і на Говерлі, і в Одесі біля моря. Миколаїв довелося об’їхати — того дня місто закрили для боротьби з коригувальниками ворожого вогню.

В Одесі на пляжі. Фото: Олександр Коломієць/Facebook

Зараз Олександр Коломієць вже вдома. Не дивлячись на те, що він зібрав чимало донатів, на мету все ж таки не вистачило. На ранок 12 липня лишалося зібрати ще 7 тисяч гривен.

«Якщо знайдемо десь квадрокоптер дешевше і щось залишиться, то дуже хочу купити хлопцям бензопилку. Я їм давно обіцяв, а вони вже будують бліндажі, готуються до зими», — каже мандрівник.

Хто хоче допомогти, може перерахувати кошти на картку Олександра Коломійця: 5168 7422 4453 3794

Джерело