Фейк про «Солнцепек», «звірства в Гостомелі», ідеологічне турне Стремоусова: про що розповідала російська пропаганда на Херсонщині

Минулого тижня аналітики проєкту «Infocrime_Kherson» фіксували значну перевагу маніпуляцій над фейками у повідомленнях пропагандистських російських ресурсів, що висвітлюють ситуацію на Херсонщині.

Основну увагу вони зосередили на фейках про ЗАЕС, висвітленні турне Кирила Стремоусова невеликими населеними пунктами Херсонщини, вигадуванні перемог російської армії і відбілюванні її злочинів в Україні.

Вигадана перемога від проросійських пропагандистів Херсона

10 серпня Telegram-канал «Новости Херсонщины» нагодував своїх глядачів фейком. Пропагандисти репостнули відео іншого проросійського каналу «Херсонский Вестник».

На відео показані вибухи від застосування російської ТВС-1А «Солнцепек». Відео супроводжує підпис про його ексклюзивність та обставини події.

Вогнем з ТВС-1А «Солнцепек» нібито був знищений опорний пункт 59-ї бригади ЗСУ поблизу населеного пункту Зелений Гай на Херсонщині.

І через цю атаку Збройні Сили України втратили понад 40 бійців. Як було написано вище, це фейк.

По-перше, це не ексклюзивне відео. Бо воно було опубліковане в інтернеті раніше, 10 серпня. На своїй сторінці у Twitter його публікував навіть радник голови ОПУ Подоляк.

По-друге, на відео не серпень, а травень. Саме тоді це відео з’явилось у мережі. На користь цієї тези говорить туман, що розсіюється вибуховими хвилями.

І по-третє, це не Херсонщина, а Донбас. Це підтверджує буквально перший рядок тематичної статті порталу «Military Watch Magazine».

Доволі іронічно, що у 2018 році цей портал називали помічником Росії у розповсюдженні пропаганди, а тепер він допомагає її спростувати.

Турне Стремоусова

Заступник голови окупаційної адміністрації регіону Кирило Стремоусов влаштував турне невеликими населеними пунктами Херсонщини, щоб переконувати місцевих мешканців, як їм буде добре з РФ.

Минулого тижня він побував у Великих Копанях, Козачих Лагерях та Микільському.

«Херсонская область уверенно пробуждается от рабства и тотальной стагнации», «мы строим Советский Союз, как при Сталине», «Херсонщина идёт в Россию, это уже факт», «жители освобождённой от нацистов Херсонской области готовы идти на референдум» і так далі — ось такий набір подібних популістичних гасел заготував Стремоусов для мешканців області.

Крім цього, Стремоусов говорив про те, що «Україна кинула» людей, а РФ несе мир, дешеві ціни на газ і захист.

Це спланована кампанія окупаційної влади з поширення пропагандистських наративів через особисте спілкування.

Набір маніпуляцій і вигадок про історію, економіку, мовну політику — усе це, на думку росіян, має ефективно працювати в ідеологічній боротьбі за мешканців окупованих територій.

В умовах інформаційної блокади та контролю на засобами зв’язку росіяни систематично працюють над просуванням своїх наративів, створюючи альтернативну медійну реальність, у якій все навпаки.

В цій реальності в усьому винна Україна.
Це дивно сприймати людям, які здатні мислити раціонально.

Однак масовість, стиль, подача, набір маніпуляцій та перекручених фактів з великою ймовірністю сіють у головах людей спочатку зневіру, відчай і які з часом можуть призвести до прийняття російської картинки світу.

«Постановочні відео про звірства в Гостомелі»

Пропагандистський ресурс «Херсонский Вестник» розмістив відео, яке підписав «Сьемка постановочного ролика о якобы жестоких действий российских войск, где мирные украинские жители спасаются в Гостомеле».

Таким чином окупанти намагаються переконати читачів, що докази військових злочинів російської армії на Київщині є постановками.

Проте свою новину ресурс проілюстрував відео з реальної зйомки фільму про злочини російських військових в Гостомелі.

На відео є надпис про те, що це саме зйомки фільму. До того ж видно камери та знімальну групу.

Крім того, на відео видно, що фільм знімають влітку — члени знімальної групи одягнуті в літні речі. А всі реальні докази звірств на Київщині були зібрані ще навесні.

Викриття російської брехні від «Infocrime_Kherson‎» також можна читати у Facebook і Telegram.

До моніторингу входять такі ресурси:

Telegram-канали — «Херсонская народная республика», «ВГА Херсонской области», «Херсонский Вестник», «Главное в Херсоне», «Херсон.ру», «Каховский Городской Быт».

Сайти — «Херсон лайф», «Новости Херсонщины».

Телеканал — ВТВ+.

Проєкт реалізується ГО «Інститут масової інформації» та виданням МІСТ і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Джерело