Нафтогаз озвучив нафтогазові втрати у війні

Нафтогаз озвучив нафтогазові втрати у війні

Ситуація зі сховищами газу менш критична

Через обстріл повністю зупинили роботу Шебелинський газопереробний завод та Кременчуцький НПЗ.

Російські окупанти завдали значної шкоди українській нафтогазовій галузі. Про втрати розповів голова Нафтогазу Юрій Вітренко в інтерв’ю НВ Бізнес.

«Якщо говорити про повномасштабну війну, з 24 лютого, по-перше, ми втратили багато наших нафтових і переробних активів. Той же Шебелинський газопереробний завод. Через ракети. Він не працює і не може працювати найближчим часом», — сказав він.

Схожа ситуація — на Кременчуцькому нафтопереробному заводі.

«Біля Кременчука є об’єкти Укртранснафти, там були цілеспрямовані ракетні обстріли, пошкоджено інфраструктуру. Ми не можемо з військових причин про це говорити, але наша нафтова та переробна інфраструктура дуже сильно пошкоджена, ті ж нафтобази, в Укрнафти дуже багато пошкоджень», — розповідає Вітренко.

При цьому, за його словами, ситуація із підземними сховищами менш критична.

«З підземними сховищами немає якоїсь нової критичної ситуації, у нас є сховища і на раніше окупованих територіях. А щодо видобутку… Деякі об’єкти розташовані на новій окупованій території, але їх — меншість. Проблема скоріше в тому, що дуже значний видобуток у Харківській області, а там ведуться активні бойові дії. У багатьох місцях — поряд з нашими об’єктами, де працюють люди. Я там був особисто, і за півгодини до приїзду відбувається обстріл, чуєш і бачиш усі — 7 км до лінії фронту. І люди в таких умовах трудяться, видобувають газ. Це все — дуже складно. Майже 50% нашого видобутку — це Харківська область», — заявив голова Нафтогазу.

У червні Вітренко повідомляв, що з початку вторгнення Росії добовий видобуток газу в Україні впав на 6,1%.

За оцінками експертів, за підсумками року видобуток впаде до 16 млрд кубометрів з 19,8 млрд куб. м у 2021 році (падіння на 2,2%).

Джерело