На Херсонщині у окупантів настільки погані справи в сфері освіти, що вони навіть готові терпіти викладання українською мовою

В селищі Каланчак на Херсонщині окупанти запрошують вчителів працевлаштовуватися в школи, а батьків — оформлювати дітей на очне навчання, обіцяючи викладання українською мовою, а також подарунки.

Відповідні оголошення можна знайти в соцмережах. Їх розміщує користувачка Юлія Васютинська. Неможна не звернути уваги й на те, якою мовою написані оголошення.

Вчителям обіцяють високі зарплати: 30-50 тисяч рублів на місяць, що вище теперішньої середньоросійської зарплати вчителя (згідно зі статданими, в середньому 22 тисячі — в обласний центрах і 15 тисяч — в невеликих містах і в сільській місцевості). Але така зарплата може бути свого роду «гонораром за зраду». До такого ж маневру росіяни вдавалися в окупованому Криму, коли в березні-травні платили вчителям багато, заплатили щедрі відпускні, але вже з вересня 2014-го перевели на досить-таки скромну зарплату. Те ж саме, скоріше за все, чекає й педагогів з окупованої Херсонщини, якщо окупація затягнеться хоча б на кілька місяців.

Щодо обіцяної української мови викладання, це теж навряд чи надовго, бо розвиток української мови й української культури не входить в плани окупантів, які марять про включення Херсонщини і усього півдня України до так званого «руського миру».

Обійянки стосовно зарплати й викладання українською мовою — ознака жорсткої кризи, в якій опинилися окупанти, готуючись до нового навчального року. Вони ніяк не можуть вирішити ані кадрову проблему в школах, ані проблему із наповненням класів.

Ванто зазначити, що користувачі соцмережі відреагували на оголошення зовсім не так, як очікувала його авторка.

А щодо авторки, то до війни вона розміщувала в соцмережі оголошення про продаж ячменію, а також контент з груп так званих ковід-дисидентів, які, судячи з публікацій ЗМІ про цей рух, координувалися з Росії.

Джерело