Харківський бізнесмен більше не мільярдер

Видання "Fobes Україна" оцінило статки Олександра Ярославського.

Харківський бізнесмен Олександр Ярославський більше не є мільярдером.

Станом на початок лютого 2021 року статки Олександра Ярославського складали 1 020 000 000 доларів. За шість місяців війни вартість його активів упала на 62% — до 390 000 000 доларів. У 2021 році статки Ярославського складали 820 000 000 доларів, бізнесмен посідав 9-місце у списку найбагатших людей України. Про це повідомляє «Fobes Україна».

За інформацією «Fobes Україна», перед війною Ярославський придбав активів на 350 000 000 доларів.

«Найбільше подешевшали активи, які були обстріляні російськими військовими. Аеропорт «Харків» втратив 81% вартості, або $65 млн, Кременчуцький НПЗ – 78%, «Харківський тракторний завод» – 75%. Але не знецінились шістдесятиметрова яхта Kaiser вартістю $50 млн. Ще на початку березня Ярославський пообіцяв її продати, а гроші направити на відновлення Харкова. Втім, яхта й досі належить бізнесмену», — зазначили у «Fobes Україна».

Раніше повідомляли: Харківські можновладці та олігархи розважаються у Франції, доки Україна воює

У виданні нагадали про активи Олександра Ярославського з 2016 року. Це — не менше 1 000 000 000 доларів від продажу «Укрсіббанку», черкаського «Азоту», футбольного клубу «Металіст».

Пізніше Ярославський викупив контрольний пакет Харківського тракторного заводу (ХТЗ), Дніпровський металургійний завод та рудник «Суха Балка», «Кредит Дніпро».

У бізнесмена є 28% акцій «Укртатнафти», чотири гранітні кар’єри УГДК, Міжнародний аеропорт «Харків», три ТРЦ «Караван» у Києві, Харкові та Дніпрі, готель Kharkiv Palace, район елітної забудови в Києві — «Воздвиженка», 25% акцій «Мотор Січ».

Як пише «Fobes Україна», уособленням центру тяжіння інвестицій Ярославського до війни був проєкт будівництва технопарку «Екополіс ХТЗ». Однак, за інформацією DCH, після початку війни ХТЗ був повністю знищений.

Інші об’єкти, що належать Ярославському, також постраждали. ТРЦ «Караван» пошкоджений на 60%, неодноразово був обстріляний аеропорт «Харків». Із активів Ярославського в Харкові працює лише його готель — Kharkiv Palace, однак він не має повної завантаженості.

«Завантаженість готелів міста не більш ніж 20%, тоді як беззбитковий рівень – 35%, каже Ірина Седлецька, голова Української асоціації готелів. Для порівняння: завантаженість готелів Львова – 40%, а в середньому в Україні – 28%. Загалом у Харкові працює тільки 30% готелів, за даними Седлецької», — пояснюють у «Fobes Україна».

Також втратив прибуток Кременчуцький нафтопереробний завод. У бізнес-групі Ярославського втрати поки не підрахували, оскільки бойові дії ще тривають.

За інформацією «Fobes Україна», наразі працюють ТРЦ «Караван» в Дніпрі та Києві, однак це може не приносити прибутку, потенційно прибутковим активом є рудник «Суха Балка», проте зараз він працює «на критично низькому рівні через кризову ситуацію в галузі».

Банк Ярославського «Кредит Дніпро» третину своїх ресурсів вкладає в цінні папери – облігації внутрішніх державних позик України та депозитні сертифікати Нацбанку України.

Як писав KHARKIV Today, 12 липня Олександр Ярославський в’їхав в Україну через Словаччину. Після перетину кордону він мав прийти на допит в Офіс генпрокурора як свідок по справі про смертельну ДТП.

Нагадаємо, 9 лютого пізно ввечері на дорозі Київ — Харків — Довжанський водії, що проїжджали повз, виявили тіло чоловіка. Слідчі на місці знайшли номерний знак машини Mersedes-Benz G63, який належить бізнесменові Олександру Ярославському. Потім він відлетів до Лондона.

За інформацією «Fobes Україна», станом на 23 серпня по справі про смертельну ДТП за участю кортежу Ярославського проводять експертизи, для їхнього виконання надано необхідні зразки. Про перебування Ярославського в Україні ні Офіс генпрокурора, ні пресслужба DCH не повідомляють, однак є інформація, що він виїхав.

«Ярославський покинув країну після здачі аналізів», – каже на умовах анонімності харківський бізнесмен, який багато років знайомий із Ярославським», — пише «Fobes Україна».

Джерело