Люди повинні працювати й відпочивати, діти мають радіти життю, — екскерівник мунварти Нововолинська Сергій Смолярук про службу на фронті, та дозвілля у мирних містах | Новини Нововолинська

Люди повинні працювати й відпочивати, діти мають радіти життю, - екскерівник мунварти Нововолинська Сергій Смолярук про службу на фронті, та дозвілля у мирних містах | Новини Нововолинська

Керівник муніципальної варти Нововолинська Сергій Смолярук, який наразі вивільнений від роботи, поїхав на фронт захищати Україну. У студії «БУГу» говорили з ним про службу на передовій, забезпечення армії, можливий розвиток воєнних дій та, чи справляється муніципальна варта Нововолинська зі своїми обов’язками з новим керівником.

Сергій Смолярук розповів, що одразу, з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, з 24-го лютого був мобілізований до лав ЗСУ. У перший час займався організацією добровольчого формування в Нововолинську, налаштуванням оборони в місті, а далі, згідно з наказом, був відправлений у військову частину. Підрозділ, у якому служить Сергій на камеру не назвав.

Там на фронті колишній очільник муніципальної варто зустрів і побратимів, з яким воював у 2014-2015 році, і тепер нині несуть службу разом, тож відбулася певна “зустріч випускників”, – віджартовується співрозмовник БУГу.

Питали у Сергія про забезпечення військових на фронті, чого найбільше не вистачає. Він розповів, що саме у його підрозділі забезпечення по зброї – достатнє у бійців, також вистачає форми, касок, бронежилетів, взуття.

“Робити свою справу, виконувати бойові розпорядження командирів є чим. Аналогічно – із забезпечення по касках, форменному одягу, бронежилетах, по взуттю. Єдиний момент, коли вже боєць сам підлаштовує під себе спорядження і форму, тоді сам собі замовляє і корегує. Оскільки в кожному підрозділі є свої певні завдання і спорядження повинне бути відповідне”, – поділився Смолярук.

Щодо контрасту між бойовими діями і відносно мирним життям, Сергій зізнається, що частково за декілька днів уже звик, але не може звикнути спати на м’якому матраці.

Щодо роботи муніципальної варти на час його вивільнення, Сергій частково слідкує, але стверджує, що довіряє новому тимчасово виконуючому його обов’язки, якому також не байдужа доля Нововолинська.

“Він перспективний молодий хлопець, який намагається підтримувати порядок. Бо у нас є проблеми з паркуванням, стихійні торгівлі, зі сміттям. Єдине, що мене порадувало, коли я приїхав, то зрадів, коли побачив нові смітник, нові європейські сучасні зупинки. Місто, яке по трошки змінюється, та ще й в умовах війни – це дуже класно”, – додав Смолярук.

Війна значно додала обов’язків муніципальній варті, адже левову частку роботи перенесли на їхні плечі, збільшилась кількість переселенців, відповідно додалась велика кількість автомобілів, які часто паркують неналежним чином. Також працівники долучались до патрулювання вулиць разом з поліцією, в тому числі й у нічні наряди, допомагала військовим.

Колишній керівник мунварти заявив, що підтримує ідею, що у мирних містах, де не тривають бойові дії, можуть проводитись святкові заходи.

“Для цього є спеціальні комісії, в яку входять військові й інші органи, їм видніше, вони засідають і радяться, чи доречно проводити масове скупчення людей. І якщо вони бачать, що ситуація дозволяє, то чому б і ні. все має рухатися на своїх колещатах, заради цього стоять воюють ЗСУ.

Люди повинні працювати й розважатися, особливо діти. Вони не мають жити у постійних стресах і відчувати всього жаху. Вони мають навчатися й розвиватися. Нам потрібні щасливі діти зі здоровою психікою” – додав співрозмовник.

Також говорили із колишнім керівником муніципальної варто Нововолинська про можливий розвиток подій війни з точки зору військових, чи слідкує, за роботою і дає поради новому виконуючому обов’язки керівника мунварти та чи варто на відносно мирних територіях, зокрема й у Нововолинську, різного роду заходи, приурочені до тих, чи інших подій.

На останок Сергій Смолярук звернувся до волонтерів та волонтерських центрів та подякував їм за всю допомогу, за велику пророблену роботу для військових.

Джерело