У Ризі знесли пам’ятник радянським «визволителям»

У Ризі в парку Перемоги знесли останній елемент пам’ятника радянським «визволителям».

Як передає Укрінформ із посиланням на Delfi, демонтаж 79-метрової стели тривав приблизно сім годин.

У Ризі знесли пам’ятник радянським «визволителям» / Фото: TVNET

“79-метровий обеліск в парку Перемоги було демонтовано. Знесення всіх елементів меморіального ансамблю зайняло три дні. У вівторок було знесено групу скульптур, що зображують радянських воїнів, у середу — скульптуру, що втілює образ Нікі. Демонтаж стели тривав приблизно сім годин, падіння викликало гуркіт та сильний сплеск води у басейні. Падіння обеліску деякі спостерігачі зустріли оплесками”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після того, як обеліск було знесено, поліція швидко відновила рух на довколишніх вулицях, проте рух пішоходів, як і раніше, суттєво обмежений, і до руїн пам'ятника неможливо підійти.

Підготовчі роботи до знесення пам'ятника розпочалися 22 серпня. Територія навколо пам'ятника була огороджена.

Як повідомлялося, у Латвії 23 червня набув чинності закон про заборону експонування об'єктів, що прославляють радянський та нацистський режими, та їх демонтаж на території республіки. 14 липня уряд підтримав демонтаж 69 пам'ятників, пам'ятних знаків та інших об'єктів, що прославляють радянський та нацистський режими.

Ризька дума у травні ухвалила рішення розпочати підготовчі роботи, необхідні для демонтажу радянського меморіалу «визволителям» у парку Перемоги.

Источник