17 грудня — Варварин день: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні жінкам не можна важко працювати, прати, готувати, шити та білити.

Варвара Іліопольська вважається у православних християн захисницею від насильницької і болісної смерті. Будучи жорстоко покараною і по-звірячому вбитою, тепер вона оберігає віруючих від такої ж долі. За праведність і непохитну віру святої, церква вшановує пам'ять про неї 17 грудня і іменує цю дату Варварин день, інформує Ukr.Media.

Історія житія святої мучениці

Варвара народилася в Геліополі (інша назва — Іліополь) в 3 столітті. За іншими відомостями відкритих джерел її рідним містом була антична Нікомідія. Будучи дитиною вона росла в забезпеченій сім'ї; батько на ім'я Діоскур був високопоставленим аристократом і язичником при Максиміамі Геркулії, імператорі зі славою загарбника і узурпатора.

Варвара з народження відрізнялася від однолітків красою і ставністю. Після загибелі дружини Діоскур збожеволів і вирішив заточити єдину дочку у вежі, щоб захистити її від домагань з боку чоловічої статі. Весь свій час дівчина провела в ув'язненні, будучи охопленою думками про творця всього насущного на Землі.

По досягненню дітородного віку батько вирішує видати її заміж і дозволяє покинути кам'яну в'язницю. Думки про єдиного творця настільки захлеснули Варвару, що насамперед вона йде до храму, де знайомиться з віруючими християнами і приймає їх позицію. Дівчина потай від тата проходить таїнство хрещення. Дізнавшись про таку подію Діоскур, будучи абсолютним язичником, приходить в лють і веде її до градоначальника для того, щоб змусити дочку зректися віри. Варварі обіцяли всілякі блага, достаток і високу соціальну позицію, але вона була непохитна і відповідала категоричною відмовою. За це слуги чиновника Мартіана піддали нещасну мукам: били різками і батогами, рани, що кровоточать розтирали грубою власяницею і обпалювали рани полум'ям. Дівчина не вимовила ні звуку, гордо приймаючи покарання в ім'я праведної віри; це розлютило правителя, і він наказав Діоскуру особисто стратити дочку і довести свою вірність обраній релігії, і батько власноруч відрубав голову невірній. Одна з жінок (Іуліанія) не в силах спостерігати за несправедливими катуваннями великомучениці Варвари оголосила себе християнкою на її підтримку, за що так само була страчена. Писання стверджують, що після цієї події відкрилися небеса і блискавка Господня пронизала Мартіана і Діоскура.

Як дата святкувалася на Русі

З давніх-давен наші предки в Варварин день молили Господа про благополуччя синів і дочок, просили захистити своїх дітей від агресії і несправедливості з боку чоловіків і свекрух. Робота і рукоділля в цей час обмежувалися. Чоловікам дозволялося варити пиво і медовуху, а жінкам готуватися до передноворічних свят — пекти пряники, варити цукрові льодяники, перевіряти кількість запасів в засіках.

Селяни спостерігали за погодою на вулиці:

  • морози, що стукнули на Варвару, триватимуть довго;
  • беззоряне небо обіцяє відлигу і потепління, так само як і дим, що стелиться з труби по самій землі.