29 серпня — Горіховий Спас: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна погано поводитися з хлібом, кидати на підлогу.

29 серпня відзначається християнське свято, що має кілька назв: Полотняний, Нерукотворний, Хлібний, Третій або Горіховий Спас, Посіви, Досівки. А православна церква відзначає перенесення Нерукотворного Образу Спасителя з Едеси до Константинополя, інформує Ukr.Media.

Історія

Одного разу, як оповідає переказ, правитель малоазіатського царства Осроєни Абгар V (Авгарь) захворів на проказу. Ніхто не міг його вилікувати, і хворобливий звернувся до Христа за спасінням. Ісус відповів, що не може покинути Єрусалим і пообіцяв надіслати свого учня для зцілення хворого.

Авгарь увірував у Христа, хоча ніколи його не бачив. Він дуже хотів помолитися образу Спасителя, тому послав художника, щоб той зробив портрет. Живописцю не вдалося виконати завдання. Тоді Ісус попросив рушник і воду, вмився, витер обличчя і на полотні відбився його лик.

Після чудесного воскресіння Тадей, один з 70-ти апостолів, прийшов до хворого, зцілив і передав йому убрус із зображенням образу Спасителя. З цього відбитка були створені перші священні зображення у вигляді ікон. Нерукотворний лик Ісуса зміцнили на воротах міста. Під час облоги Едеси армією візантійського імператора жителі міста обміняли Священний убрус на мир і звільнення полонених, і святиня потрапила до Константинополя, звідки була викрадена воїнами IV хрестового походу і тепер вважається втраченою.

Традиції

Свято багате на традиції та обряди. Головною подією був збір горіхів. Їх заготовляли в достатній кількості як джерело білків, жирів, вітамінів і мікроелементів, цінний продукт під час посту. Найпершою в ліс йшла літня жінка. Те, що їй вдавалося набрати, служило еталоном: інші збирачі плодів повинні були зібрати не менше. Лісом ходили з побоюванням, маючи при собі обереги від злих духів, бо вірили, що в цей день відьми виходять на заготівлю кори ліщини для чарівних паличок. Потім горішки освячували в церкві. У кошики також клали хліб з урожаю цього року, мед, дари садів і полів. Вдома від освяченого короваю відрізали шматочок, загортали його в полотно і ховали за іконою, щоб в родині був достаток і благополуччя. Освячували також виткане полотно, з якого потім шили одяг для всіх членів сім'ї.

З деревини і гілок ліщини майстрували обереги від темних сил, з листя в'язали віники для банних процедур. Відвідування лазні було обов'язковим в цей день. Парилися, поплескуючи тіло свіжими віниками, які здатні зцілити, додати сил, зміцнити віру і дух.

За святковим застіллям головним частуванням був коровай з борошна нового врожаю. Крім нього пекли випічку з грибами, горіхами, маком — адже Хлібний Спас!

Закінчувалася сівба озимого жита. Жінки проводжали чоловіків у поле з хлібом і сіллю, молилися про врожай, а на вечерю пекли пиріг з кашею.

Наставав час ярмарків, на яких продавали полотна. Вважалося, що не можна піти без покупки, а особливо без відрізу матерії, тому це була вигідна пора для купців.

Прикмети

  • Хороший урожай горіхів цього року обіцяє багатий хліб в наступному.
  • На третій Спас відлітають останні ластівки.
  • Якщо журавлі відлітають на Горіховий Спас, на Покрову (13 жовтня) вже буде мороз.
  • Перший з'їдений фундук виявиться солодким — буде щастя, якщо гірким — готуйтеся до труднощів і прикрощів.
  • Щоб рік закінчився благополучно, потрібно покласти в гаманець пару зрощених горішків.
  • Гроза в цей день до теплої осені.

Источник