30 серпня – День Мирона: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна довго дивитися в дзеркало — нечиста сила може вкрасти красу.

Православні християни 30 серпня згадують про священномученика Мирона Кізичного. За народним календарем дата називається Мирон пізній вітрогон або просто день Мирона, інформує Ukr.Media.

Історія життя святого

Жив Мирон в III столітті в провінції Ахайї. Перебував на службі на посаді пресвітера. До людей був милостивий і лагідний, водночас мужньо захищав своїх чад.

Одного разу під час різдвяної служби в храм увійшов жорстокий правитель Антипатр і його воїни. Вони хотіли схопити і піддати катуванням віруючих християн.

Мирон став захищати прихожан храму і викрив імператора в жорстокості. За це його схопили і страшно катували. Його шкіру різали на ремені, потім обдерте тіло стругали залізом, кидали в розпечену піч і на поживу диким тваринам.

Але ні вогонь, ні звірі не чіпали Мирона. Знесиливши від люті, Антипатр наказав відрубати Мирону голову, а сам покінчив життя самогубством.

Звичаї та традиції

За багатовіковими народними спостереженнями 30 серпня дмуть сильні вітри. Тому дата і отримала назву Мирон пізній вітрогон (ранній Вітрогон відзначали 21 серпня).

На Русі 30 серпня молодь ховала мух, що символізувало загибель комах і швидкий прихід холодів. Дохлу муху поміщали в саморобну труну з горіхової шкарлупки і закопували, при цьому співали обрядові пісеньки.

Сьогоднішня дата невдала для заручин, весіль і сватання. Також 30 серпня не можна гадати, чаклунством займатися і довго на себе в дзеркало милуватися.

Чому сьогодні потрібно спалити весь мотлох

У наших предків існував давній звичай — 30 серпня виносили на задній двір всі старі речі і спалювали в багатті. Вірили, що разом з ними вогонь забере печалі, скорботи і недуги всіх членів сімейства.

Щоб ніякі нові напасті не обрушилися на сім'ю, виготовляли з сухої трави і гілочок дерев домашні обереги. Розвішували їх у всіх кімнатах і підсобних приміщеннях. На оборі було прийнято вішати поношений лапоть, щоб уберегти домашніх тварин від пристріту.

Найменшим домочадцям проводили ритуал на захист від хвороб. Для цього ставили їх в дверному отворі і з голови до ніг обливали з відра водою.

Обряд від поганих сновидінь

Якщо ви ночами неспокійно спите, кошмари замучили, то проведіть сьогодні простий ритуал. Візьміть дванадцять різних сушених трав, зберіть в пучок і перев'яжіть вовняною червоною ниткою.

Цим віником обметіть ліжко, особливо в області подушки, і скажіть замовний текст:

"Травички-муравки, ліжко моє підметіть, від поганих сновидінь мене захистіть. Щоб сон поганий не збувався ніколи, і повз мене проходила будь-яка біда".

Віник після цього спаліть в печі або в багатті на вулиці.

Народні прикмети

  • Якщо 30 серпня небо затягнуло чорними хмарами, значить, погана погода триватиме кілька днів.
  • Найближчі дні очікуються теплими, якщо на Мирона дме поривчастий вітерець.

Источник