Чи дійсно темний режим на телефоні врятує здоров’я ваших очей?

Ми розповімо, що насправді це вам принесе.

Цей сценарій звучить знайомо? Ви включаєте, щоб перевірити свій телефон посеред ночі, і раптом вас вражає яскравий спалах світла, коли екран оживає. Оскільки цей різкий перехід від темного до світлого може дещо дратувати наші почуття, чи може встановлення телефону в темний режим краще захистити наші очі?

Замість того щоб переглядати чорний текст на світлому тлі, настройка темного режиму смартфона змінює цей макет і замінює його білим текстом на темному тлі. За словами експертів Vision Center, ця заміна кольору може допомогти мінімізувати відблиски на екрані і зменшити вплив синього світла. Це може мати потенційні переваги для нашого зору, оскільки синє світло пов'язане з втомою очей, сухістю очей і проблемами зі сном, інформує Ukr.Media.

Тим не менш, доктор Брайан М. ДеБрофф повідомляє, що користувачі темного режиму навряд чи побачать будь-які радикальні поліпшення побічних ефектів, пов'язаних з синім світлом.

Темний режим не для всіх корисний

Темний режим може підвищити контраст між текстом і фоном, роблячи вміст більш чітким для читання. Однак для деяких людей темний режим може насправді ускладнити читання.

Експерти All About Vision пояснюють, що коли ми дивимося на темний екран, наші зіниці розширюються. При яскравому світлі наш зір звужується і стає гостріше. Протилежне вірно при темному освітленні, яке може знизити чіткість дрібних деталей.

Ті, у кого діагностовано астигматизм або короткозорість, також можуть зазнавати труднощів з темним режимом. Люди з цими станами сприйнятливі до гало і можуть відчувати розмиття букв на задньому плані. Їм краще підійде режим приглушеного світла або режим фільтрації синього світла.

Таким чином, хоча темний режим може бути простішим для очей для деяких користувачів, є й інші способи, за допомогою яких можна ефективно знизити навантаження на очі або вплив синього світла. Центр Зору пропонує щодня випивати багато рідини, щоб підтримувати водний баланс організму.

Точно так само безрецептурні очні краплі також можуть допомогти зберегти ваші очі зволоженими. Крім того, спробуйте робити регулярні перерви в роботі перед екраном на 20 секунд кожні 20 хвилин. Це також може включати в себе залишення телефону в іншій кімнаті під час сну, а також обмеження прокрутки приблизно за дві години до сну.

Источник