Гендиректор МАГАТЕ підтвердив удари по ЗАЕС: Її цілісність порушили кілька разів — Події

Гендиректор МАГАТЕ підтвердив удари по ЗАЕС: Її цілісність порушили кілька разів  - Події

Фото: IAEA/REUTERS

Робота місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС тільки розпочалася. На станцію буде дві групи технічних експертів, одна з яких перебуватиме на ЗАЕС до неділі або понеділка, друга  буде знаходитись там постійно. Як повідомляє прес-служба НАЕК «Енергоатом», про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

— Я багато чого бачив. І мої люди все ще знаходяться там. Ми мали можливість обійти весь майданчик. Я входив всередину блоків, я мав можливість побачити аварійні системи, дизель-генератори, інші елементи. Також ми відвідали блокові щити управління декількох енергоблоків, — розповів Гроссі.

Він додав, що експерти місії вибрали три-чотири ключові зони, які ми безпосередньо повинні були побачити, і ми змогли це зробити.

— Ми збираємося бути присутніми на станції протягом тривалого часу. У нас багато роботи, що стосується проведення детального аналізу деяких технічних аспектів того, що ми побачили, — запевнив гендиректор МАГАТЕ.

За його словами, станція і її фізична цілісність були порушені кілька разів, випадково або навмисно.

Гроссі також повідомив, що МАГАТЕ намагається встановити певні механізми і, зокрема, забезпечити присутність своїх людей на станції щоб поліпшити ситуацію. Він пояснив, що є дві групи технічних експертів. Перша буде перебувати на ЗАЕС до неділі або понеділка, продовжуючи оцінку, продовжуючи роботу, яка була розпочата сьогодні, працюючи в тих же місцях. Вони можуть сформувати певні спостереження і висновки оцінки, щоб детально сформувати звіт.

— Після цього планується забезпечити на АЕС нашу постійну присутність. Вони повинні будуть давати об’єктивну нейтральну технологічно обґрунтовану оцінку того, що відбувається на станції, — наголосив Гроссі.

 Він додав, що українські працівники станції перебувають у важкому емоційному і психологічному становищі. Але завдяки своєму професіоналізму вони відмінно виконують всю покладену на них відповідальну роботу.

— Звичайно, мені вдалося багато поспілкуватися з працівниками, з людьми з Енергодара. Що я їм сказав? Що я їду, але МАГАТЕ залишається на станції, — сказав він.

Експерти місії МАГАТЕ прибули на ЗАЕС 1 вересня, незважаючи на постійні обстріли з російської сторони. Гроссі знаходився на станції декілька годин, після чого поїхав з декількома представниками. За даними «Енергоатому», експертам не показали кризовий центр ЗАЕС, в якому заховалися російські військові. 

Джерело