Україна наростила імпорт палива у 12 разів

Україна наростила імпорт палива у 12 разів

Фото: Getty Images Наразі проблем з паливом в Україні немає

Постачання пального перевищує попит на нього, формується запас палива. Весь імпорт іде із Європи.

За півроку війни з Росією Україна збільшила імпорт палива у 12 разів, повідомляється на сайті Міністерства економіки.

Так, у серпні було імпортовано 709,5 тисячі тонн бензину, дизпалива та зрідженого газу, тоді як у березні — всього 58,8 тисячі тонн.

«Якщо у березні ми завозили в середньому на добу 827 тонн бензину та 1,4 тис. тонн дизпалива, то у серпні — 4,2 тис. та 16,9 тис. тонн відповідно», — зазначила перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

«На ринку бачимо поступове накопичення запасів нафтопродуктів завдяки постійному зростанню обсягів імпорту. Саме тому сьогодні немає ажіотажного попиту на пальне, на АЗС немає черг, а ціни не демонструють тенденції до стрімкого зростання», — додала міністр.

У Мінекономіки прогнозують, що у вересні-грудні щомісяця Україні потрібно 500-550 тисяч тонн пального. «Повною мірою забезпечувати потреби ЗСУ, а також екстрених та комунальних служб, аграріїв, громадського транспорту», — пояснила Свириденко.

Вона наголосила на переорієнтації імпорту пального після російського вторгнення.

«Сьогодні 95% імпортованого бензину та 72% дизельного палива ми отримуємо з країн ЄС. Лідерами постачань є Румунія, Литва, Словаччина, Греція, Болгарія та Польща», — заявила Свириденко.

Тим часом влада планує повернути акцизи на паливо.

Джерело