У Німеччині вважають безпідставною зупинку прокачування газу по «Північному потоку»

російський «газпром» не поновив у суботу прокачку газу трубопроводом «Північний потік» до Німеччини, обґрунтовуючи технічними причинами, які в ФРН називають відмовками.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Мінекономіки ФРН.

«Ми взяли до уваги повідомлення “газпрому”. Ми не коментуємо це питання, але ми вже переконалися в ненадійності росії за останні кілька тижнів і продовжували наші заходи щодо зміцнення незалежності від російського імпорту енергоресурсів», — заявила журналістам речниця Мінекономіки ФРН, додавши, що зараз країна набагато краще підготовлена в цьому питанні, ніж кілька місяців тому.

У німецькій компанії Siemens Energy поставили під сумнів наведені російським постачальником причини зупинки, а саме витік мастила на компресорній станції «Портова».

«Як виробник турбін, ми можемо лише констатувати, що такі витоки не є технічною причиною для припинення роботи», — йдеться в заяві, яку цитують ЗМІ.

Наголошується, що подібні витоки не впливають на роботу турбіни та можуть бути загерметизовані на місці, що є цілком рутинною процедурою. У компанії додали, що на станції, окрім того, достатньо додаткових турбін для нормальної роботи газопроводу. Спеціалісти Siemens наразі не залучені до ремонтних робіт.

Як повідомлялося, “газпром” оголошував технічну зупинку прокачки газу на 3 дні, але вона мала відновитися в суботу. Росія протягом останніх місяців постійно вдається шантажу з наміром змусити європейських покупців енергії припинити підтримку України та зняти санкції та запустити «Північний потік 2».

Канцлер Олаф Шольц заявив днями, що перший німецький LNG-термінал розпочне приймати зріджений газ уже в січні наступного року. Він висловив упевненість, що Німеччина за допомогою усіх заходів, які були вжиті, зможе нормально пройти зиму.

Фото: DPA

Источник