Мінфін планує збільшити прожитковий мінімум вдвічі

Оскільки прожитковий мінімум є одним з базових показників, у Кабміні вирішили почати з його підвищення.

В уряді запропонували збільшити закладений у державному бюджеті прожитковий мінімум вдвічі — до 4,5 тис. грн., заявила представниця уряду у Верховній Раді Ірина Верещук, відповідаючи на питання журналістів у кулуарах парламенту, інформує Ukr.Media.

«Прожитковий мінімум, який на сьогодні складає 2227 грн, — це дуже мало, тому що не відрізняється від 2019 року. Тим не менш, пані Маркарова (міністр фінансів Оксана Маркарова), сказала, що вони знають, як зробити так, щоб протягом 2020 року цей показник зріс майже вдвічі. Прем'єрка поставила амбітне завдання збільшити до 4,5 тис. грн.», — заявила Верещук.

За її словами, уряд акцентує увагу на цьому показнику, оскільки саме до нього прив'язані тарифні сітки і розряди. І якщо він збільшується, зросте і мінімальна зарплата. Верещук додала, що «справа залишається за малим» — знайти для цього гроші і реально побачити їх у бюджеті.

«Із збільшенням прожиткового мінімуму зростає вся база. Це той показник, який є фундаментом, і тоді на нього йдуть різні надбавки, нарахування, соціальні пільги, гарантії. Зокрема і штрафи. Все прив'язане до таких фундаментальних показників. Ми можемо «відірвати», наприклад, показник по зарплаті від прожиткового мінімуму як бази. Але цим шляхом ми не підемо», — заявила вона.