6 вересня — Євтихій Тихий, Тиха Зоря: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна замішувати тісто, робити випічку — до труднощів із грошима.

6 вересня в православ'ї згадують святого Євтихія. За народними традиціями цей день ще назвали святом тихої зорі або Євтихій Тихий, інформує Ukr.Media.

Історія житія святого

Народився Євтихій в I столітті в Палестинській Севастії. Почувши проповіді про Ісуса Христа, він подався до апостола Івана Богослова в учні. Пізніше зустрівся з апостолом Павлом, і разом вони проповідували, подорожуючи в різні країни.

На життєвому шляху йому випало чимало мук — від випалювання тіла розпеченим залізом до голоду, від тортур вогнем до цькування хижими тваринами. Але Господь щоразу рятував його від неминучої загибелі. Під час однієї тортури сталося диво, нацькований на Євтихія лев став розмовляти людським голосом і вихваляти Бога. Багато язичників після цього прийняли християнство.

Свій земний шлях Євтихій закінчив на початку II століття в рідному поселенні, йому відсікли голову мечем. За праведні труди він отримав ім'я священномученика і апостола, але до лику 70 апостолів не був зарахований.

Звичаї та традиції

Не даремно народ прозвав цей день Євтихієм Тихим, рідко коли 6 вересня дув сильний вітер. При погоді безвітряній зберігався урожай насіння льону. За перші вересневі дні льон остаточно дозрівав, і його маленьке насіння зручно було збирати, воно не розліталося з коробочок. Але коли на Євтихія задував вітер, то він міг накликати нещастя.

З 6 вересня на Русі починалися посиденьки. Додому до однієї з вдів або самотніх незаміжніх жінок приходили її подружки, вишивати, співали пісні і розповідали по черзі різні історії.

Обряди в день Євтихія Тихого

На Євтихія не можна виходити далеко від дому.

Чому 6 вересня прозвали святом тихої зорі? Народні прикмети свідчать, що невідомий голос в цей день гукнув кожного, хто зібрався на самоті піти в ліс, і манив в саму глиб хащі. Тому люди не спокушали долю, не йшли в ліс, побоюючись заблукати або зустріти лісовика.

На Русі існувало повір'я, що в Євтихіїв день нечисть стає активною через своїх служителів (душі померлих від запою або насильницької смерті, самогубців). Вони могли заманити людину не тільки вглиб лісової гущавини, а й у вир річки або безодню морську. Саме тому 6 вересня вважався небезпечним днем, і люди намагалися нікуди не ходити далеко від свого будинку.

Найбільше варто побоюватися вогнів болотних і цвинтарних, червоних квітів і луни лісового. Побачити і почути їх — до неминучої біди. Неприкаяні душі самогубців могли перетворитися на квітку або вогонь, і заманювати людину. А якщо на Євтихія Тихого комусь почулося відлуння лісове, значить скоро помре ця людина страшною мученицькою смертю.

Краще 6 вересня залишатися вдома і проводити день в безпеці. Якщо все-таки доведеться кудись вийти або перебувати серед людей, треба убезпечити себе, надівши одяг з льону. Ця матерія не тільки містить в собі позитивну енергію, але і швидко відновлює сили.

Народні прикмети

  • Якщо на Євтихія піде дощ, то осінь очікується суха, а урожай в майбутньому році щедрий.
  • Щоб не привернути до себе нещастя, 6 вересня не потрібно спостерігати за сонцем, що сходить.
  • Якщо багато падає жолудів з дубків, то зима буде холодною.
  • Сонечко на Євтихія закрилося чорними хмарами, значить, слід чекати похолодання.
  • Також похолодає і задощить, якщо 6 вересня кричать синиці.
  • Обпектися або порізатися в Євтихіїв день вважається до нещастя.
  • Якщо людина хворіє і на Євтихія її з'являться покійні рідні, значить, вона незабаром теж помре.

Источник