6 професій, для яких приємна зовнішність — обов’язкова вимога

Представники цих спеціальностей формують перше враження про компанію, в якій працюють.

Ефектна зовнішність часто виступає в якості бонусу і допомагає просуватися по кар'єрних сходах. Але є професії, для яких краса — це обов'язкова умова під час влаштування на роботу. Роботодавці не гребують писати про це навіть у вакансіях, інформує Ukr.Media.

Бортпровідник

І до стюардів, і до стюардес пред'являються жорсткі вимоги до ваги і росту. Милі, ввічливі і симпатичні люди підсвідомо викликають довіру та симпатію. А це якраз те, що потрібно пасажирам, багато з яких під час польоту відчувають себе невпевнено.

У 2017 році дві стюардеси виграли судовий позов у "Аерофлоту". Компанія намагалася зняти їх з рейсів через те, що дівчата носили одяг більше 48 розміру. Стюардесам і їх адвокатам вдалося довести, що зовнішність не впливає на ділові якості працівника.

Адміністратор

Людина, яка зустрічає відвідувачів за стійкою ресепшн, формує перше враження про компанію. Це особливо важливо, якщо фірма пов'язана з індустрією краси і здоров'я. Наприклад, у фітнес-клуб можуть вимагати не просто приємної зовнішності, а з точними параметрами росту, розміру одягу і довжини волосся.

Робота адміністратора може здатися "непильною". В основному, його обов'язки — зустрічати і консультувати відвідувачів, оформляти необхідні документи. Але досить часто доводиться розбиратися з конфліктними клієнтами, а це вимагає великої витримки.

При цьому зарплата "за красиві очі" трохи нижче середньої.

Актор

Варто уточнити, що в кіно і театрі можуть бути затребувані найрізноманітніші типи зовнішності. Усе залежить від задумки режисера. Ба більше, незвичайні зовнішні дані можуть стати "родзинкою" і зробити актора/акторку впізнаваними, як, наприклад, Вупі Голдберг.

Але найбільш універсальні люди — це ті, що володіють класичною красою. Завжди є попит на тих, хто може зіграти гарненького героя-коханця або "дівчину Бонда". Для таких ролей і видатний акторський талант не обов'язковий.

Іноді продюсери і режисери свідомо вибирають привабливих людей навіть на роль негативного персонажа. Наприклад, це було зроблено в екранізації книги Патріка Зюскінда "Парфумер". Усе тому, що фільм в кінцевому підсумку повинен принести прибуток, а дивитися на красивих людей глядачам подобається більше.

Офіціант

Офіціант повинен виглядати так, щоб гостю було приємно на нього дивитися. Це підвищує довіру до ресторану. Звичайно, до приємної зовнішності повинна додаватися ввічливість і акуратність. Тільки поєднання цих факторів дозволить розраховувати на щедрі чайові. А саме вони складають значну частину зарплати офіціанта.

Формально відмовити в прийомі на роботу через невідповідну зовнішність не можна. Зазвичай роботодавці придумують інший привід. Одна з мешканок Новосибірська нещодавно потрапила у вкрай неприємну ситуацію. Цілий місяць вона проходила "стажування" (а за фактом — працювала безкоштовно) в ресторані і не розуміла, чому її ніяк не оформляють.

Дівчина старанно виконувала свої обов'язки, а на неї сипався град причіпок. Тільки з натяків і недомовок вона дізналася, що в цей ресторан не беруть повних і людей із неслов'янською зовнішністю. Виходить, що місяць її просто використовували в якості безкоштовної робочої сили.

Секретар

Секретар — це "візитна картка" компанії. Симпатична дівчина з приємним голосом відразу розташовує відвідувача до себе. На підсвідомому рівні у нього виникає позитивне враження про компанію в цілому. Тому вимога "приємна зовнішність" у вакансіях можна зустріти часто.

Утім, зовнішні дані ще не гарантують високих заробітків. Обов'язки секретарів можуть сильно відрізнятися. Десь потрібно хіба що приймати відвідувачів і розбирати кореспонденцію, а десь секретар організовує графік керівника і контролює всю роботу офісу. Відповідно, і зарплата може відрізнятися майже в 2 рази: від 13 000 до 26 000 тисяч гривень на місяць.

Продавець

Навряд чи когось буде цікавити зовнішність продавця в м'ясному магазині. Туди приходять за необхідним товаром, а не приємними емоціями. Але чим дорожче і солідніше товар, тим більше вимог з'являється до продавця.

Він повинен виглядати презентабельно, а також розташовувати до себе потенційних покупців. Логічно, що простіше це зробити людям з правильними рисами обличчя, хорошою фігурою і фантастичною посмішкою. Тому роботодавці шукають красивих продавців, наприклад, в ювелірні салони.

Грань між розумними вимогами і дискримінацією дуже тонка. З одного боку, зустрічають дійсно "по одягу". Однак, головне в співробітнику все-таки — те, як він виконує свої професійні обов'язки. А це від зовнішніх даних зовсім не залежить.

Источник