Курс євро впав до мінімуму за 20 років

Курс євро впав до мінімуму за 20 років

Експерти прогнозують подальше падіння євро

Європейська валюта рекордно впала на тлі енергетичної кризи, що посилюється після зупинки Північного потоку-1.

Курс євро до долара впав до мінімуму за 20 років і склав 0,99 долара (-0,5%) на тлі зупинки Північного потоку-1, пише Reuters у понеділок, 5 вересня.

Європейська валюта падає через енергетичну кризу.

Цього тижня Європейський центральний банк (ЄЦБ) розгляне питання, наскільки підвищити відсоткові ставки. «Ринки близькі до повної оцінки підвищення на 75 б. п.», — вважають експерти.

Також очікується, що підвищать процентні ставки центральні банки Канади та Австралії, тоді як голова Федеральної резервної системи Джером Пауелл заявить про подальші кроки щодо боротьби з інфляцією.

Долар тримався на рівні 140,33 ієни, трохи не дотягнувши до 24-річного максимуму 140,80. Фунт стерлінгів торгувався на рівні 1,1468 долара — на рівні, який востаннє спостерігався у березні 2020 року на початку пандемії. Падіння до 1,1412/13 долара призведе до значень 1985 року.

«Тепер ми очікуємо, що курси євро/долар і фунт/долар досягнуть 0,90 і 1,05 відповідно наступного року, оскільки позначаються економічний спад і потрясіння в умовах торгівлі, що вразили регіон», — сказав Йонас Гольтерманн, старший економіст Capital Economics.

Нагадаємо, після триденної перерви на техобслуговування прокачування газу Північним потоком так і не відновилося 3 вересня, як планувалося спочатку. Газпром назвав причиною цього витік мастила на компресорній станції Портова.

У компанії Siemens Energy заявили, що витік мастила не може бути технічною причиною для припинення експлуатації газопроводу Північний потік-1.

Зазначимо, що 2 вересня ціна на газ у Європі впала нижче за 1900 доларів. А сьогодні ціна підскочила одразу на 30%, перевищивши 2800 доларів.

Джерело