12 ознак, що ваша щитовидна залоза працює не так, як треба

№2 — це взагалі про мене!

Щитовидна залоза контролює обмін речовин і розподіляє гормони по всьому тілу. Вона має форму метелика і розташована поруч з основою вашої шиї, передає Ukr.Media.

«Вона виробляє гормони, які регулюють ваш метаболізм, контролює кількість калорій, які ви спалюєте, а також як швидко чи повільно працюють ваш мозок, серце, печінка та інші органи», — розповів ендокринолог Крістіан Наср.

У вас зверхактивна або малоактивна щитовидна залоза?

Насправді, ви можете навіть не знати, що у вас є проблеми зі щитовидною залозою. За статистикою 30% людей стикаються з цим, при чому жінки у 17 разів частіше, ніж чоловіки.

Є кілька загальних, але тривожних симптомів. Як тільки ви помітите хоча б кілька, відразу запишіться на прийом до фахівця.

Тільки лікар може діагностувати проблеми з щитовидною залозою. Пам'ятайте, що ця стаття призначена для підвищення обізнаності, а не для надання медичної допомоги.

З урахуванням сказаного, давайте розглянемо 12 найбільш поширених симптомів дисфункції щитовидної залози.

1. Втома.

Щитовидна залоза контролює метаболізм, який впливає на вашу вагу, а також вашу здатність накопичувати і використовувати енергію.

Якщо залози не функціонують належним чином, ви можете помітити регулярну втома, навіть після 8-10 годин гарного сну.

Порушення сну пов'язані з цілою низкою захворювань і розладів, включаючи депресію, гіпертонію і т. д. Тому ви повинні пройти діагностику, щоб отримати відповіді на всі питання.

2. Тривожність та депресія.

Згідно публікації Harvard Health Publishing, коли щитовидна залоза створює занадто багато або занадто мало гормону для регулювання обміну речовин, пацієнти часто повідомляють про порушення психологічного стану.

Вони можуть проявлятися різними способами, але якщо ви відчуваєте занепокоєння, нервозність або депресію, є ймовірність, що в цьому винна ваша щитовидна залоза.

3. Запор.

Це пов'язано з тим, що основна роль щитовидної залози — це, як ви вже здогадалися, — метаболізм, і тому вона контролює функцію вашого травного тракту. Коли ваше тіло не виробляє достатньої кількості гормону, це призводить до запорів.

З іншого боку, гіперактивність щитовидної залози може мати протилежний ефект — ви почнете занадто часто відвідувати ванну кімнату. Будь-які раптові зміни – причина звернутися до лікаря, оскільки вони можуть свідчити і про інші захворювання.

4. Пітливість.

«Тут спекотно, чи це тільки я і моя гіперактивна щитовидна залоза?» — напевно подумаєте ви.

Якщо ваше тіло відчуває важкі часи, ви можете помітити за собою надмірну пітливість. Вам може бути дуже жарко, навіть коли в кімнаті холодно.

5. Проблеми з вагою.

Якщо у вас малоактивна щитовидна залоза, ви будете легко набирати вагу. Якщо у вас зверхактивна щитовидна залоза, у вас може виникнути протилежна проблема з набором ваги.

Намагайтеся бути не занадто одержимими загальною вагою, оскільки це може ввести в оману. Відсоток жиру в організмі є кращим показником, так як вага протягом дня може сильно змінюватися.

Що ще більш важливо, зверніть увагу на будь-які раптові зміни в апетиті.

6. Зміни смаку.

Через дисфункції щитовидної залози ви, швидше за все, неправильно сприймаєте смак деяких продуктів.

Якщо ви раптом помітили тягу до певних продуктів, різкі скачки або відсутність апетиту, вам варто перевірити щитовидну залозу.

7. Випадання волосся.

Важкі і тривалі проблеми з щитовидною залозою, за даними Британського фонду щитовидної залози, можуть викликати випадання волосся.

Коли ваша щитовидна залоза функціонує неправильно, тіло помилково припускає, що їй необхідно віддавати ресурси тільки на основні функції організму.

Іншими словами, ваше тіло думає, що у нього дуже обмежені запаси енергії, тому переходить в «режим збереження».

На жаль, ваше волосся може бути одним з головних жертв. У деяких випадках ви можете повністю втратити волосся. Але хороша новина – адекватне лікування зазвичай його повністю відновлює.

8. Біль у м'язах.

Проблеми зі щитовидною залозою можуть бути дуже болючими. Згідно з даними клініки Майо, фізичні симптоми включають біль у кінцівках та м'язах. Якщо у вас, наприклад, артрит, при дисфункції щитовидної залози хвороба може посилитися.

Важкі проблеми з щитовидною залозою також можуть проявлятися болями в області шиї (де знаходиться щитовидна залоза).

Ви також можете помітити холодні відчуття й оніміння в пальцях рук і ніг. Це знову ж таки пов'язано із змінами в регулювання енергії вашого тіла.

9. Збільшені лімфатичні вузли.

Якщо ви помітите збільшення лімфовузлів — це може бути ознакою проблем зі щитовидною залозою. Але такий симптом також властивий зобу — збільшенню, але цілком функціональним лімфатичним вузлам.

Американська Асоціація щитовидної залози говорить, що якщо ви помітили будь-які видимі зміни, негайно зверніться до лікаря для правильної діагностики.

10. Суха шкіра.

Хоча гіпотиреоз може змусити вас потіти занадто багато, як згадувалося раніше, також можливо і зворотне явище. Відсутність вологи може швидко призвести до сухої, тріскаючоїся або зудячої шкіри.

Це може зачепити інші частини вашого тіла. Ви можете помітити, наприклад, потріскані, ламкі нігті на руках і ногах.

Звичайно, сухі нігті і шкіра також можуть бути викликані відсутністю гідратації, тому переконайтеся, що ви п'єте достатньо води.

Клініка Майо рекомендує випивати не менше 8 склянок рідини в день.

11. Високий кров'яний тиск.

Відомо, що дисфункція щитовидної залози може призвести до підвищеного кров'яного тиску.

Найпопулярніша теорія полягає в тому, що дисфункція щитовидної залози уповільнює серцебиття, впливаючи на гнучкість стін кровоносних судин. Це, в кінцевому підсумку, призводить до підвищеного кров'яного тиску.

Подібним чином, гіперактивність щитовидної залози змушує серце битися швидше, створюючи такий ефект.

У будь-якому випадку раптові зміни артеріального тиску завжди вимагає медичного обстеження, тому, якщо ви помітили такий симптом, вам слід поговорити з вашим лікарем.

12. Збій менструального циклу.

Жінки можуть відчувати раптові зміни в менструальному циклі, хоча це не завжди безпосередньо пов'язане з виробництвом гормонів щитовидної залози.

Замість цього зміна обміну речовин може спонукати жіноче тіло перейти в анемичний стан (що означає дефіцит еритроцитів). Це може призвести до проблем з народженням дітей, тому знову-таки це симптом, який не можна ігнорувати.

Якщо ви помітили будь-які зміни у менструальному циклі, негайно повідомте лікаря.

Отже, що робити, якщо у вас дисфункція щитовидної залози?

Перш за все, зверніться до лікаря. В Інтернеті ви не знайдете рекомендації по лікуванню — вони можуть тільки інформувати вас про потенційні симптоми і проблеми.

Пам'ятайте, що медичні діагнози завжди повинні виконуватися кваліфікованим лікарем. Багато симптомів в цьому списку можуть також застосовуватися до інших хвороб, тому не намагайтеся лікувати щитовидну залозу до повноцінного обстеження.

Однак є і хороші новини: якщо у вас все-таки дисфункція щитовидної залози, лікування швидше за все подіє за лічені місяці.

Источник