Шмигаль озвучив ЄС можливості енергетики України

Шмигаль озвучив ЄС можливості енергетики України

Фото: Шмыгаль в Телеграм Шмигаль і Шефчович

Україна може збільшити постачання електроенергії до ЄС до 2000 МВт із погоджених наразі 300 МВт.

Україна здатна збільшити постачання електроенергії до Європи у кілька разів. Співпрацю України з Євросоюзом в енергетиці обговорили у понеділок, 5 вересня, прем’єр-міністр Денис Шмигаль та єврокомісар Марош Шефчович.

«Посилення санкцій проти Росії та інтеграцію України в енергетичний ринок ЄС обговорили з віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем у Брюсселі. Подякував за послідовну політику ЄС у посиленні санкційного тиску на агресора та прийнятті 7-го пакету санкцій. Серед наших подальших пріоритетів — введення проти Росії повного енергетичного ембарго. Такі заходи вже опрацьовано експертною групою Єрмака-Макфола та запропоновано у дорожній карті», — написав Шмигаль у телеграм.

За його словами, експорт української електроенергії може замінити значні обсяги імпорту газу із Росії.

«Порушив також питання збільшення можливостей обсягів експорту електроенергії з України до ЄС. Наразі торгова потужність становить 300 МВт, тоді як потенціал нашого експорту — до 2000 МВт. Сподіваємося на збільшення обсягів експорту електроенергії та вдячні за підтримку Єврокомісії», — повідомив прем’єр.

Крім того, Шмигаль нагадав, що Україна має найбільші сховища газу, і вона може стати «газовим сейфом» Європи.

«Враховуючи набутий статус кандидата, уряд налаштований на прискорення інтеграції в енергетичний ринок ЄС», — наголосив він.

Зазначимо, за два місяці Україна заробила 3 ​​млрд гривень на експорті електроенергії до Європи.

У самій Україні після початку війни із Росією споживання електроенергії впало на 30%.

Джерело