Зміни в пенсійній системі: що чекає українців найближчим часом

В Україні протягом найближчих трьох років планують внести деякі зміни в систему пенсійних виплат.

Уряд протягом найближчих декількох років запланував внести деякі зміни в пенсійну систему, інформує Ukr.Media.

Пенсії в Україні будуть суттєво видозмінюватися в найближчі кілька років. На даний момент на розгляді знаходиться законопроєкт, який дозволить знизити пенсійний вік для жінок до 55 років, за умови, що є стаж роботи не менше 30 років. Деякі експерти вважають, що не варто знижувати пенсійний вік, бо це призведе до збільшення пенсіонерів в Україні, а відповідно — до дефіциту в Пенсійному фонді.

Проте, ухвалою Конституційного суду, деякі категорії українців можуть розраховувати на більш ранній вихід на пенсію. Це стосується працівників льотного і льотно-випробувального складу — їм можна виходити на пенсію до 50 років. А також працівники сфери медицини, освіти, соціального забезпечення, театрально-концертних та інших видовищних категорій — їм можна буде вийти до 55 років.

Попри те, що пенсійна реформа в Україні до 2017 року запущена, однак далеко не всі її етапи були впроваджені за цей час. Передбачалося, що в країні запрацюють три рівні пенсійних систем, зокрема, крім солідарної ще дві накопичувальні — обов'язкова і добровільна.

Однак в уряді повідомили, що другий рівень пенсійної системи — обов'язкова накопичувальна система — в Україні запрацює не раніше 2023 року.

Також пенсійні виплати будуть проіндексовані, згідно з планом уряду, 1 березня 2020 року. Очікується підвищення за рахунок зростання прожиткового мінімуму.

Парламент дав установку уряду «рішуче подолати цю різницю» між сьогоднішнім прожитковим мінімумом і реальним прожитковим мінімумом, який влада повинна забезпечити пенсіонерам відповідно до норм Конституції.