Які фрукти та ягоди не варто заморожувати і чому справа не в сорті

Неправильні заготовки на зиму можуть бути небезпечні для здоров'я.

Заморожені ягоди — натуральне джерело вітамінів в осінньо-зимовий період. Якісна кухонна техніка дозволяє заморозити багато плодів, зберігши їх користь, текстуру і смакові якості, інформує Ukr.Media.

Заморожування ягід і фруктів — оптимальний варіант вітамінних заготовок на зиму. Холод — натуральний і безпечний консервант, який, на відміну від цукру і довгого варіння, не знищує до 70% корисних речовин і вітамінів. Ще один вагомий аргумент на користь заморозки — відсутність цукру в заготівлі. Які ягоди можна заморожувати і як робити це правильно, нижче в статті.

Але шкідливими і навіть небезпечними можуть стати будь-які ягоди або фрукти, якщо знехтувати правилами заморозки. Розповідаємо, які фрукти не варто заморожувати на зиму.

Немиті

Категорично заборонено заморожувати немиті ягоди. У погано промитих плодах можуть бути личинки комах і цвіль, грибок, інша шкідлива мікрофлора. Цвіль може поширитися по всій ягоді в контейнері і в підсумку привести до отруєння.

На ягодах також можуть залишитися сліди екскрементів тварин, які служать переносниками різних хвороб, в тому числі туберкульозу. Дизентерія — це найшкідливіший наслідок вживання немитих ягід в порівнянні з серйозними захворюваннями через недостатню гігієну на кухні.

Зіпсовані

Морозити можна будь-які ягоди і навіть соковиті персики, але перед заморожуванням їх необхідно ретельно вимити і перебрати, щоб в заготовку не потрапили зіпсовані плоди.

Вже розморожені

Не піддавайте заготовки повторному заморожуванню, так як ягоди і фрукти при повторному розморожуванні стають сприятливим середовищем для розмноження мікроорганізмів, які викликають гниття. А це може стати причиною харчового отруєння.

Про що важливо пам'ятати при заморожуванні ягід і фруктів

Заморожені ягоди можна зберігати в морозильній камері до 12 місяців, але за умови, що температура в ній буде не вище -18°C. Якщо вона вище -12°C, зберігати заготовки можна не довше чотирьох місяців.

Запам'ятайте правило для заморожених плодів: заморожуємо швидко, розморожуємо повільно. Розморожуйте заготовку поступово: при кімнатній температурі, поставивши на кухонний стіл, або в холодильнику.

Зазначимо, що фруктово-ягідний аромат стає глибшим при сушінні плодів, а при заморожуванні він зменшується, тому що мороз приховує і запечатує запахи. Сушені плоди розкривають аромат ефірних олій, коли їх заварюєте або прогріваєте.

Зберігайте ягоди в глибині морозильної камери, тому що поруч з дверцятами або ближче до краю морозилки температура коливається через часте відкривання, а це скорочує термін зберігання продуктів.

Источник