70 мільйонів людей можуть опинитися на межі голодної смерті через вторгнення рф в Україну – ООН

Виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі заявив, що світ зіткнувся з «глобальною надзвичайною ситуацією безпрецедентного масштабу», коли близько 345 мільйонів людей можуть наблизитись до голодної смерті, з них 70 мільйонів – через війну в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє АР.

Виступаючи на Раді Безпеки ООН, Бізлі заявив, що гостра нестача продовольства наразі спостерігається у 82 країнах світу.

«Те, що було хвилею голоду, тепер стало цунамі голоду», — сказав він.

До загострення продовольчої кризи у світі, за словами високопосадовця ООН, призвело російське вторгнення в Україну 24 лютого. Він зазначив, що розв’язана росією війна призвела до різкого зростання витрат на їжу, паливо та добрива, що «наблизило 70 мільйонів людей до голодної смерті».

Попри підписану в липні угоду, яка дозволяє транспортувати українське зерно з трьох чорноморських портів, що були заблоковані росією, і продовження спроб повернути російські добрива на світові ринки, «цього року існує реальний і небезпечний ризик численних голодоморів», зазначив Бізлі.

«І у 2023 році поточна криза цін на продовольство може перерости в кризу доступності продовольства, якщо ми не вживемо заходів», — додав він.

Глава продовольчої програми ООН, зокрема, звернув особливу увагу на ситуацію в Ємені, заявивши, що війна в Україні розпалює інфляцію в цій країні, яка на 90% залежить від імпорту продовольства.

За його словами, після більш ніж семи років громадянської війни в Ємені «приблизно 19 мільйонів людей – шість із 10 – відчувають гостру продовольчу нестачу, приблизно 160 тисячам людей загрожує катастрофа, а 538 тисяч дітей страждають від серйозного недоїдання».

Як повідомляв Укрінформ, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у червні заявив, що світові у 2022-2023 роках загрожує глобальний голод.

Источник