На півдні зенітно-ракетним підрозділом ЗСУ влучно збито черговий ворожий штурмовик Су-25

 

Про це повідомляє Оперативне командування "Південь"/Operational Command “South”.

 

Загалом поточна оперативна обстановка на півдні України станом на 12:00 16 вересня виглядає наступним чином:

 

«Обстановка в нашій зоні відповідальності стабільно напружена, але контрольована. Противник продовжує намагання із зриву активних дій наших військ, утримання тимчасово захоплених територій.

 

Ворог обстрілює наші позиції вздовж лінії зіткнення, вживає заходів щодо перегрупування військ, веде повітряну розвідку.

 

З метою утримання психологічного напруження ворожі війська завдають ударів по житлових кварталах та об’єктах цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

 

Протягом ночі двічі обстріляно прифронтову Березнегуватську громаду Миколаївщини реактивними системами залпового вогню «Смерч» із використанням заборонених касетних снарядів. Частково зруйноване складське приміщення фермерського господарства, виникла пожежа на площі понад 40 кв.м. Вогонь приборкано рятувальниками. Люди не ушкоджені.

 

Від обстрілів потерпали Нікопольський та Криворізький райони Дніпропетровщини. Гатили реактивними системами залпового вогню і важкою артилерією по чотирьох громадах.

 

В Нікополі пошкоджено понад десяток багатоквартирних та приватних будинків, заклади освіти, адмінбудівлі, зокрема, центр соціального обслуговування, розважальний центр, кілька підприємств, газогони та лінії електропередач. Поранено одну цивільну особу. Виниклі пожежі оперативно ліквідовано вогнеборцями.

 

У Червоногригорівській громаді понівечено 3 багатоповерхівки та крамниця. Без людських втрат. У Марганецькій та Зеленодольській громадах також без постраждалих.

 

Наші ракетно-артилерійські підрозділи продовжували виконання вогневих завдань. За ніч відпрацьовано три райони зосередження військ та техніки в Бериславі, Дар’ївці та Старій Збурївці, понтонну переправу в районі Козацького. Результати уражень дорозвідуються.

 

При спробі нанести авіаційний удар в небі Херсонщини нашим зенітно-ракетним підрозділом влучно збитий черговий ворожий штурмовик Су-25.

 

В Чорному морі корабельне угруповання ворожих сил з 14 кораблів та катерів продовжує маневрування в ракетобезпечному районі вздовж південного узбережжя Кримського півострова, але 4 надводних і 1 підводний ракетоносії мають напоготові 36 «Калібрів». Також у маневри залучено 4 великі десантні кораблі.

 

Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається актуальною. Ворог випробовує на міцність не тільки нашу силу, а й дух. Не втрачайте пильності і витримки, впевнено і чітко вживайте заходів безпеки за сигналами тривог, будьте свідомими і мудрими, не розповсюджуйте навіть позитивну інформацію, зокрема про наші перемоги, якщо вона не проголошена військовими. В умовах гібридної війни навіть така інформація може стати зброєю, спрямованою проти своїх. Довіряйте тільки достовірним джерелам інформації. Разом переможемо!»