Помічниця держсекретаря США очікує, що переговори з Росією активізуються у січні

Активізація переговорів із Росією щодо деескалації навколо України, а також обговорення гарантій безпеки в Європі по різних каналах очікується в січні.

Про це сказала у вівторок під час телефонного брифінгу помічниця Держсекретаря США з питань Європи та Євразії доктор Карен Донфрід, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Що стосується двосторонньої співпраці (між США та РФ – ред.), ми визначатимемо дату спільно з Росією. І ми думаємо, що це відбудеться в січні», — зазначила представниця Держдепартаменту США.

Вона нагадала, що в понеділок відбулися телефонні переговори між радниками президентів США й Росії, у тому числі щодо обговорення пропозицій РФ щодо гарантій безпеки. Тоді американська сторона підтвердила, що готова долучитися до дипломатичних зусиль по кількох каналах, в тому числі на рівні двосторонньої взаємодії, а також у форматі Ради НАТО – Росія й ОБСЄ. 

Донфрід повідомила, що це питання обговорювалося сьогодні у форматі НАТО, під час засідання Північноатлантичної ради. Крім того, ініціюється відновлення засідань Ради НАТО-Росія, а потім обговорення на рівні ОБСЄ.

«Я не маю зараз жодних конкретних дат (проведення цих зустрічей – ред.), щоби поділитися з вами сьогодні. Однак, за моїм відчуттям, ми побачимо зрушення по цих каналах у січні», — зауважила Донфрід.

Водночас вона підкреслила, що будь-який діалог з Росією має відбуватися на основі взаємного виконання зобов’язань, врахування занепокоєнь щодо агресивних дій РФ, а також за умов повної координації з європейськими союзниками й партнерами.

«Ми не підемо на компроміс з ключовими принципами, на яких будується європейська безпека, включно з тим, що всі країни мають право визначати власний курс зовнішньої політики та політики безпеки, без зовнішнього втручання. Ми вважаємо, що переговори будуть більш продуктивними, якщо вони відбуватимуться в умовах деескалації, а не ескалації»,- підкреслила представниця Держдепартаменту США.

Як повідомляв Укрінформ, помічниця держсекретаря США Карен Донфрід минулого тижня здійснила візити до Києва, Москви й Брюсселя. Основним питанням обговорень було загострення військово-політичної ситуації, ініційоване Росією, а також посилення військової присутності РФ біля кордонів України. 

Источник