США розглядають Nord Stream 2 як російський геополітичний проєкт — помічниця держсекретаря

Адміністрація Байдена планує надалі взаємодіяти з новим урядом Німеччини в питанні Nord Stream 2 з метою посилення енергетичної та національної безпеки країн Європи, й насамперед України.

Про це заявила під час телефонного брифінгу помічниця держсекретаря США з питань Європи та Євразії Карен Донфрід, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сполучені Штати розглядають газопровід Nord Stream 2 як російський геополітичний проєкт, що підриває енергетичну та національну безпеку значної частини євроатлантичного співтовариства»,- наголосила представниця Держдепартаменту США.

Вона підкреслила, що взаємодія американської сторони з Берліном в питанні Nord Stream 2 відбувається на постійній основі.

«Ми продовжуємо тісно працювати з Німеччиною – і, як відомо, там зараз новий уряд – з метою підтримки України, зміцнення енергетичної безпеки Європи, а також наших кліматичних цілей»,- зауважила Донфрід.

У цьому контексті вона нагадала, що у липні президент США Байден і тодішній канцлер ФРН Меркель виступили зі спільною заявою, положення якої залишаються актуальними й нині.

«Якщо Росія спробує використати енергоресурси в якості зброї або вчинити подальші агресивні дії проти України, Німеччина вживатиме заходів на національному рівні та наполягатиме на ефективних заходах на європейському рівні, включно із санкціями, для обмеження експортних можливостей Росії до Європи в енергетичній сфері»,- процитувала Донфрід положення з американсько-німецької угоди.

За її словами, ці зобов’язання «покликані гарантувати, що Росія не зловживатиме жодним газопроводом, включно з Nord Stream 2», для досягнення агресивних політичних цілей, використовуючи енергію в якості зброї.

«Тому ми продовжимо працювати над цим з Німеччиною та зменшувати будь-яку шкоду для України»,- підкреслила представниця Державного департаменту США.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня голова Федерального агентства Німеччини у питаннях мереж Йохен Гоманн заявив, що Nord Stream 2 може бути введений в експлуатацію не раніше другої половини наступного року. Процес сертифікації газопроводу був призупинений через те, що компанія Nord Stream AG на вимогу регулятора ініціювала створення німецької дочірньої компанії.

Источник