Речі, які раніше були безкоштовними

Найчастіше фраза "раніше було краще" спотворюється ностальгією і сприйняттям реальності, але іноді вона дійсно правдива.

Коли хтось каже, що раніше було краще, в більшості випадків це лише суб'єктивна оцінка минулого часу. Він просто згадує лише хороші моменти, адже мозок позбавляється від негативних емоцій для підтримання стабільного психічного стану, інформує Ukr.Media.

Але в деяких моментах, вимовляючи цю фразу, люди дійсно мають рацію. Принаймні, деякі речі були безкоштовними, і сьогодні цей факт викликає подив.

Їжа в літаку

Давним-давно, ще на етапі становлення цивільної авіації, після закінчення другої світової війни авіакомпанії годували пасажирів на рейсах, можна сказати, своїм коштом. Принаймні, безкоштовними були напої та закуски, які не входили у вартість квитків. Поступово вартість обіду почала включатися в ціну квитка, а сьогодні навіть можна побачити практику, коли людині необхідно оплатити харчування прямо на борту.

Інформація в Інтернеті

Мова про ЗМІ, а не цілком про інтернет. Колись сайти респектабельних газет на кшталт The New York Times дозволяли читати статті безкоштовно. Тепер же вони в кращому випадку дозволяють прочитати лише невеликий уривок, а після висвічують величезний банер з проханням оплатити підписку. Так, щоб прочитати інформацію в такому журналі, який, до речі, публікує рекламу на своїх сторінках і отримує за це гроші, а також постить платні публікації, спонсоровані рекламодавцями, потрібно ще й заплатити.

Причому таких сайтів стає все більше, і вам, щоб бути в курсі подій і дізнаватися різні точки зору, доводиться оформляти підписки на кожен з них.

Пакети в магазинах

Ті, хто ріс в 90-х і на початку 2000-х, ще можуть пам'ятати, що пакети видавали безкоштовно, ну, або їх і без того низька вартість була рівномірно розподілена за цінами товарів. Тепер же якщо ви йдете за покупками практично в будь-яку мережу супермаркетів, на яку б велику суму ви не закупилися, пакет для вас буде платним. Більш того, вартість цих пакетів стає все відчутніша. Може вам здається, що віддати один раз кілька гривень — це дрібниця, але уявіть, скільки грошей даремно ви витрачаєте, відвідуючи магазини кілька разів на тиждень.

Підкачка шин на заправках і СТО

Раніше у всіх західних країнах на заправках і СТО стояли безкоштовні насоси, що дозволяли підкачати шини, поки заливаєш бензин або майстер проводить діагностику. Тепер такого немає. Так, ця процедура коштує невеликих грошей, але, в будь-якому випадку, вона стала платною.

Стаціонарний телефонний зв'язок

Деякі зумери можливо навіть не в курсі, що колись у людей не було смартфонів, і всі зідзвонювалися один з одним за допомогою телефонів, встановлених вдома. Це було звичайним явищем навіть в середині 2000-х. Зараз же такі залишилися тільки в організаціях і у тих, хто з якоїсь причини забув відключити стаціонарний телефон. Хоча забути складно, адже провайдер буде регулярно нагадувати про наявність такого апарату квитанціями на оплату.

Але ще на початку 2000-х років телефонний зв'язок, якщо мова йшла про дзвінки по місту, були безкоштовними. Платежі здійснювалися тільки за міжміський і міжнародний зв'язок.

Соус до страви

Практично в будь-якому ресторані швидкого харчування соус до страви оплачується окремо. За суму, наприклад, в 10 гривень, вам дають маленький пластиковий контейнер з буквально чайною ложкою соусу. Але колись ця послуга була безкоштовною, і касир просто запитував, який соус долити. Але, мабуть, деякі люди зловживали цим, і компанії вирішили відмовитися від даної послуги і пропонувати додаткові соуси за гроші, причому непропорційні обсягам.

Спортивні та культурні секції

До середини 2000-х багато спортивних та культурних секцій ще залишалися безкоштовними і фінансувалися з муніципального бюджету. Тобто ви могли записатися на карате або в художню школу і єдине, на що б витрачали гроші — це на форму і ватмани з фарбами.

Тепер секції не просто платні. Більшість спортивних і культурних секцій сьогодні далеко не дешеві, через що стали недоступними для багатьох незабезпечених людей.

Проїзд по будь-яких дорогах

Це "нововведення" до нас ще не прийшло, однак в інших країнах вже встигло вивести з себе чимало водіїв. Проблема в тому, що, оплачуючи проїзд по платних дорогах, очікуєте побачити вільні від пробок, з якісним покриттям і хорошим освітленням траси. Але замість цього їдете такими дорогами, які, в принципі, повинні бути нормою для всіх міст, а не виставлятися напоказ в якості зразково-показових.

Источник