Житомирський стрілець, який убив сімох, – вільний — Події

Житомирський стрілець, який убив сімох, – вільний - Події

Фото: ukranews.com

«Житомирський стрілець» Анатолій Захаренко отримав повну свободу пересування. Обвинуваченому у вбивстві сімох людей не змогли подовжити запобіжний захід. Останній – цілодобовий домашній арешт – сплив 24 вересня. Про це повідомляє «Укрінформ» із посиланням на пресслужбу Богунського районного суду Житомира.

Про причини, які можуть породити такий парадоксальний випадок, «КП в Україні» розповідала 15 вересня. Захист Захаренка заявив головуючій судді Інні Зіневич самовідвід, і суддя з ним погодилась.

Наразі у Богунському районному суді не вистачає суддів, щоб сформувати новий склад. Це підтверджує остання інформація.

— У зв’язку з тим, що у нас не було визначено колегії суддів, матеріали справи з поданням та з клопотанням прокурора про подовження запобіжного заходу направлялися до Апеляційного суду Житомирської області. Апеляційний суд виніс рішення про відмову у зміні підсудності та написав, що закінчення запобіжного заходу не є підставою для його зміни, — кажуть у пресслужбі Богунського суду. Тобто питання про подовження домашнього арешту або зміну його на особисте зобов’язання взагалі не розглядалося.

Як розповідала адвокат Захаренко – Катерина Воронюк, процес може поновитися, коли новий для цієї справи суддя вийде із тривалої відпустки. Тоді з’явиться можливість сформувати нову колегію, але слухання треба розпочинати спочатку.

Анатолій Захаренко на сьогоднішній як мінімум момент знаходиться у себе вдома і готується до операції на серці. Наразі він вільний від усіх зобов’язань, що обмежують його пересування, і якщо забажає, може залишити межі України, оскільки вийшов із призовного віку.

Нагадаємо, сам Захаренко не заперечує, що стріляв у своїх сімох гостей, проте стверджує, що зробив це тому, що вони становили небезпеку для його життя.

З історії питання

Трагедія сталася 22 травня 2020 року на березі ставка у селі Новоселиця Житомирської області. Вісім чоловіків приїхали сюди порибалити. Усі у різний час служили в АТО, були військовими чи волонтерами.

Між одним із гостей і Захаренком, який орендував ставок і наглядав за ним, стався конфлікт, після чого почали лунати постріли. Вижити вдалося лише одній людині, яка і дала свідчення на слідстві.

Одразу після розстрілу Захаренка ув’язнили до СІЗО, але 27 липня випустили під домашній арешт у зв’язку з різким погіршенням здоров’я.

Джерело