Верховна Рада підтримала президентський законопроєкт, який дозволяє проводити обшуки у нардепів без згоди парламенту

Рада дозволила обшуки у нардепів, а НАБУ отримало право на прослушку.

Верховна Рада підтримала законопроєкт №1009, який дозволяє проводити обшуки у народних обранців без згоди парламенту. За, проголосували 297 нардепів. Крім того, парламент скоротив терміни підготовки документа до другого читання 278 голосами нардепів, інформує Ukr.Media.

Уточнюється, що мова йде про обшуки в будинку або в машині у нардепа, огляд особистих речей і багажу, а також доступ до листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції. На даний момент народні депутати недоторканні, провести обшуки у народного обранця можна тільки у разі, якщо за поданням генпрокурора Верховна Рада дала згоду на його притягнення до кримінальної відповідальності.

У разі прийняття законопроєкту НАБУ та ДБР отримають можливість самим знімати інформацію в рамках проведення негласних слідчих дій (прослуховування, зараз вони її проводять при посередництві СБУ). Також НАБУ зможе наймати негласних штатних працівників.

Документ вилучає з Кримінального процесуального кодексу скандальні норми про строки досудового розслідування; призначення і проведення експертизи; можливості оскаржити повідомлення про підозру (у 2017 році нардепи прийняли зміни, згідно з якими строки досудового розслідування починають спливати з моменту внесення даних до ЄРДР, а не з моменту повідомлення про підозру).

Слідчому судді та судам пропонують надати право визначати розмір застави при обранні запобіжного заходу, якщо розглядається тяжкий або особливо тяжкий корупційний злочин.

Прокурору хочуть дозволити просити суд закрити кримінальне провадження по закінченню строків давності — крім випадків тяжкого або особливо тяжкого злочину, за який може бути призначено покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Встановлюється, що судовий розгляд починається з оголошення прокурором лише короткого викладу обвинувального акта.

Всі вилучені під час обшуку речі вважаються тимчасово вилученим майном.

Президент України Володимир Зеленський вніс цей законопроєкт до Верховної Ради в перший день роботи парламенту нового скликання 29 серпня.